Hlavní obsah

České mýty a báchorky na scéně Radosti

Právo, Jiří P. Kříž

V Divadle Radost mají zaděláno na velký úspěch s Kyticí Karla Jaromíra Erbena. Do Brna ji exportoval ostravský loutkářský mistr Petr Nosálek s rozměrným hudebním partem Pavla Helebranda a s kongeniální výpravou Pavla Hubičky.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Dornička ze Zlatého kolovratu se svojí loutkovodičkou Helenou Peškovou

Článek

Před šesti lety se Kyticí blýskli mladí divadelníci v Polárce. Martin Františák akcentoval baladičnost zakladatele toho žánru u nás. V Radosti se rozhodli vyjít z lidového hororu. Také Erben ho při vázání Kytice ctil. V ponurých pimprlových vypravováních a při rozjímání o zlu, smrti, vině, trestu a odplatě zbylo ale i místo na pousmání.

Muzicírující loutkáři

„Erben se v Kytici dobral počátku nejen české filozofie. Našel místo, kde se poprvé zjevila podstata: etika splývající s estetikou,“ napsal o Kytici Bohumil Hrabal.

„Uvil kytici divučarou. Na korunkách jednotlivých okvětí třpytí se ranní rosa. V každé její kapce se obráží celý svět. Byl to kouzelník, byl to mág,“ dopovídá Jan Skácel v mudrosloví o autorovi.

Ctít takové výsostné charakteristiky není vůbec lehké, navíc není to tak dávno, kdy Kytici hráli v téže úpravě v Nosálkově „rodném“ Divadle loutek. V něm omračovala nejprve od roku 1992 a v obnovené premiéře od roku 2000.

Vrba, Vodník, Zlatý kolovrat a Svatební košile v Brně nejsou replikami, nýbrž svéprávnými novými tvary, v nichž významy, osudovost, zdůraznění klíčových životních zvratů, ale i práci s loutkami a hudbou Nosálek ještě zpřesnil.

Vlastimil Peška ukázněně potlačil vlastní skladatelské ambice a nechal prostor Helebrandově originalitě s moravskými harmoniemi v orchestracích i v hlasových polyfoniích. Ujal se houslí, violy, píšťal, a jako Kapelník řídil akce sboru a muzikantů. A ještě vystřihnul kouzelného židovského Dědečka ve Zlatém kolovratu.

Panny a umrlec

Hlavní slovo na jevišti mají herci. Někdy vystupují z obrazů loutky (manekýni různých velikostí, ale i marionetky či jednoduché javajky) – ve Zlatém kolovratu a ve Vodníkovi. Jindy příběh loutky jen dokreslují – ve Vrbě či ve Svatebních košilích.

Víc se daří dámám. Určitě nejenom malí diváci si zapamatují Babu a Macechu Evy Lesákové, Dorničku Heleny Peškové, Pannu a Sestru Kateřiny Höferové, Matku Evy Jurůjové, a hlavně erotikonově sršící Pachole a Pannu Michaely Kotěrové. Pány zachraňuje Vodník a Umrlec Zdeňka Ševčíka. Celek je ovšem úchvatný. Inu – Kytice.

Divadlo Radost Brno - Karel Jaromír Erben: Kytice. Scénář a režie Petr Nosálek, dramaturgie Eva Janěková, výprava Pavel Hubička, hudba Pavel Helebrand. Premiéra 14. dubna 2012.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám