Hlavní obsah

České filmy pojedou do Cannes

Novinky, Věra Míšková

Čtrnáctiminutový hraný film Frikasé režiséra Martina Krejčího o tom, "co se může stát, když si host nejlepší restaurace stěžuje, že dostal vynikající frikasé z králíka ochucené tou vulgární bazalkou", byl vybrán do nesoutěžní prestižní přehlídky Quinzaine des Réalisateurs (Čtrnáctideník režisérů),

Foto: Martin Tlustý

Před Obvodním oddělením Policie České republiky v Kralupech stojí vozidla připravená k okamžitému výjezdu v kteroukoliv denní i noční hodinu.

Článek

Ta je pořádaná už  tradičně v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Budou na ní uvedeny více než dvě desítky krátkometrážních filmů z celého světa.

Spolu s filmem Mechanika režiséra Davida Súkupa, který byl přijat do sekce studentských filmů Cinefondation, je to další český film, který se bude mezi 14. a 25. květnem na Azurovém pobřeží promítat

Česká kinematografie se kromě filmové prezentace zúčastní i akce, která představuje mladé a talentované producenty mezinárodnímu tisku a filmovému průmyslu - pojede na ni předseda Asociace producentů v audiovizi a producent Roku ďábla Pavel Strnad. Na mezinárodním filmovém trhu v Cannes bude českou kinematografii zastupovat stejně jako na Berlinale České filmové centrum, tentokrát pod střechou Media pavilónu.

Porotě předsedá Chéreau

Canneský festival už oznámil složení letošní poroty, jíž bude předsedat francouzský divadelní a filmový režisér Patrice Chéreau, známý mj. svou historickou freskou Královna Margot. Jejími členy budou například herecké hvězdy Meg Ryanová a Jean Rochefort, a režiséři Steven Soderbergh, který zde získal v roce 1989 Zlatou palmu za Sex, lži a video, a Danis Tanovic, jehož film Země nikoho byl v roce 2001 oceněn cenou za nejlepší scénář.

Festival zahájí nová verze slavného Fanfána Tulipána, v níž ústřední dvojici hrají Vincent Perez a Penélope Cruzová, úvodní i závěrečný ceremoniál bude konferovat italská herečka Monica Bellucciová a hned 15. května by měl mít mimo soutěž premiéru druhý díl amerického sci-fi thrilleru Matrix pod názvem The Matrix Reloaded s Keanu Reevesem v hlavní roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám