Hlavní obsah

České filmy, které půjdou letos do kin

Novinky, Věra Míšková

Celovečerní debut scenáristky a režisérky Marie Procházkové Žralok v hlavě s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli odstartoval kolekci domácích celovečerních hraných filmů, které mají naplánovanou premiéru v roce 2005.

Foto: Jan Řehounek

Hrusice

Článek

Téma šílenství

Ve Žralokovi jsme začali hrdinou s duševní nemocí a dlužno říci, že "toho" bude víc. [recenze] Petr Zelenka nadělí divákům podle vlastní divadelní hry natočené Příběhy obyčejného šílenství, Petr Vachler bude s Jaroslavem Duškem v hlavní roli točit černou komedii Doblba! a Jan Švankmajer připravuje jako poslední premiéru roku film Šílení, inspirovaný díly E. A. Poea a postavou markýze de Sade.

Pokračování Kameňáku a Cesty z města

Hned po Žralokovi přijde už potřetí jako vždy přesně 13. ledna do kin Kameňák. Zdeněk Troška - prý naposledy - poskládal z populárních i méně známých anekdot historky ze života obyvatel obce Kameňákov a slibuje, že tentokrát bude mít film pevnější dějovou kostru, která se má točit kolem fotbalu a početné cikánské rodiny.

Tomáš Vorel se vrací k začátkům své profesionální dráhy, kdy Pražská pětka byla kultovním filmem. Zejména na styl a poetiku povídky Výlet na Karlštejn navazuje jeho nový film Skřítek, který je dějově volným pokračováním Cesty z města. Vesnická rodina se přestěhovala do malého města, kde se ke všem malérům a nástrahám, které na ni číhají, přidává záhadný mužíček. Hrají Boleslav Polívka, Eva Holubová, Tomáš Hanák a mnozí další Sklepáci i nesklepáci.

Vrazi i vězňové

V posledním lednovém týdnu vstoupí do kin Sametoví vrazi, ke kterým režiséra Jiřího Svobodu inspiroval případ tzv. orlických vražd. "Všechna základní fakta jsem ctil, ale samozřejmě jsem netočil dokument, ale hraný film," řekl k míře autentičnosti filmu režisér. V hlavních rolích uvidíme Michala Dlouhého a Jana Dolanského.

V mladoboleslavské věznici se navzdory osudu a létům padesátým odehrává děj filmu Kousek nebe, příběhu o lásce, smrti, přátelství a soudržnosti. Podle předlohy Jiřího Stránského ho natočil režisér Petr Nikolaev s Petrem Formanem, Ondřejem Vetchým, Zuzanou Stivínovou a také mladými herci Jakubem Doubravou a Táňou Pauhofovou.

Blízko nebe se pohybuje režisér Dan Svátek ve filmu, který se odehrává během jediného dne a noci v jednom hotelu v srdci Evropy, kde se jistý Afričan chystá ke skoku se střechy. Jednu vzpomínku však náhle začnou střídat další, je zřejmé, že ani dnes není snadné být černochem...

Krev zmizelého od režiséra Milana Cieslara je komorní baladický příběh z let 1939-1961, který mapuje osudy matky a dcery ve vyhrocené historické situaci.

Z Ostravy i severu Čech

Do černé Ostravy se vypravil Martin Šulík se scénářem Marka Leščáka, aby tu natočil "městu na tělo" Sluneční stát, komedii, jejímiž hrdiny jsou čtyři čerstvě propuštění dělníci, kteří v odporu vůči potupě zvané "úřad práce", kde by je čekalo víc ponížení než naděje na chlapskou rachotu, pustí do podnikání na vlastní pěst a nervy.

Jedním z nejočekávanějších filmů je Něco jako štěstí Bohdana Slámy, realistický příběh z anonymního severočeského města, z krajiny fabrik a drátů vysokého napětí, z novodobé pouště, kde zbytky přírody vedou úporný boj o přežití stejně jako lidé. V hlavních rolích se můžeme těšit na Tatianu Vilhelmovou, Aňu Geislerovou a Pavla Lišku.

V malebných jižních Čechách, se setkají Indián a sestřička debutujícího režiséra Dana Wlodarczyka. Hrdiny filmu jsou Romka, která tu pracuje jako zdravotní sestra v nemocnici, a Čech, který čas od času mění "civil" za indiánské třásně a čelenku.

Jedinou ženou na režisérské židličce bude letos Jitka Němcová, která už před časem dokončila, ale teprve letos uvede do kin film Voníš jako tenkrát s Michaelou Kuklovou v hlavní roli zubařky, která má potíže se svou pubertální dcerou. Snímek vypráví především o osudovém přátelství dvou žen.

Nechybí komedie

Novou komedii připravuje dvojice podepsaná pod úspěšnou Nudou v Brně Vladimír Morávek a Jan Budař. Natáčejí film o tom, že Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, v titulních rolích uvidíme Jana Budaře a Richarda Krajča.

Příjemnou inteligentní zábavu slibuje další film, natočený podle literární předlohy Michala Viewegha. Román pro ženy režíruje Filip Renč a do hlavních rolí obsadil Simonu Stašovou, Marka Vašuta a další oblíbené herce.

A konečně Pavel Göbl svým režijním debutem sděluje, že Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí. Film vypráví o tom, co se stalo, když si posunovač Franta Bláha v opileckém hnutí mysli vyměnil doklady se svým právě zemřelým, ovšem ekonomicky mnohem lépe si stojícím dvojčetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám