Hlavní obsah

České digitální obchody tají počet prodaných skladeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před týdnem byly otevřeny dva velké české portály, ze kterých lze legálně stahovat hudbu. Konec cédéček to ale rozhodně neznamená. Statistiku prodejů zatím portály nechtějí zveřejnit, prý se jim ale vede dobře.

Článek

Portál www.i-legalne.cz za první den navštívilo přes 150000 lidí, není ale jasné, zda nakupovali. "Stav je takový, že bychom se možná i rádi pochlubili, ale domluvili jsme se s vydavatelstvími, že zatím nebudeme pouštět konkrétní čísla ven," řekl ve čtvrtek marketingový ředitel portálu Petr Peřina.

Na informace proto lidé budou muset počkat do doby, než výsledky prodejů hudby budou součástí pravidelných týdenních statistik Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI). "Očekávám, že to bude v průběhu prosince," uvedl Peřina.

Spokojeni jsou se svými výsledky také provozovatelé konkurenčního portálu www.allmusic.cz. Po spuštění projektu zaznamenali 50 objednávek za den, jejich počet stále stoupá. "Pokud bude pokračovat stávající trend, tak překročíme psychologickou hranici pěti set objednávek denně ještě před koncem roku 2006," řekl Vladimír Švehla, marketingový manažer firmy Vltava Stores, která portál provozuje. Manažera překvapil zájem posluchačů o stažení celých alb. "Každá třetí objednávka zahrnuje celé album," uvedl Švehla s tím, že lidé za objednávku v průměru zaplatili 85 korun.

Smrt CD? Ne zcela

Hudební fanoušci v Česku dosud neměli až na výjimky možnost z internetu stahovat hudbu legálně. Legální stažení několika set písní nabízely od roku 2004 například stránky Českého Telecomu Starzone, které se ale orientovaly spíše na filmy. Nyní již nástupnická firma Telefónica O2 projekt nepodporuje. Celosvětově nejrozšířenější službu pro legální stahování hudby i-Tunes zatím její provozovatel, americká společnost Apple, do východní části Evropy nerozšiřuje.

Hudba stahovaná prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu se v současnosti na celkovém prodeji světových vydavatelství podílí zhruba deseti procenty. V roce 2010 by měl tento podíl vzrůst zhruba na čtvrtinu. Vydavatelské firmy očekávají, že CD budou ještě po řadu let znamenat hlavní zdroj jejich příjmů.

Mnoho lidí stále vyžaduje CD s obalem a krabičkou. Prodejní cena klasických cédéček se navíc v poslední době snižuje, slavné zahraniční kapely lze někdy pořídit už za 350 Kč.  

Anketa

Jak dlouho ještě přežijí klasická CD?
1 rok
3,9 %
2 roky
7,4 %
5 let
27,4 %
10 let
61,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 821 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

EU chce regulovat i prodej hudby po internetu

Brusel bych chtěl regulovat prodej hudby po internetu. Zatím však naráží na tvrdý odpor muzikantů. Evropský komisař pro vnitřní trh Charles McCreevy uvažuje...

Výběr článků

Načítám