Hlavní obsah

Česká televize zrušila tendr na výběr poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká televize (ČT) zrušila kritizovaný tendr za více než miliardu korun na výběr a správu televizních poplatků. Vyhověla tak požadavku Rady České televize, jak uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel ČT Jiří Janeček

Článek

„Zatím pokračujeme ve starém modelu (výběru poplatků) s některými novinkami, jako je oslovování novou formou dopisu,“ sdělil Šticha.

Tendr za 1,06 miliardy korun bez DPH vyvolal protesty jak televizních odborů, tak mnoha známých osobností, které požadovaly dokonce odvolání generálního ředitele ČT Jiřího Janečka. Jak uvedl předseda dozorčí komise Rady ČT Jiří Staněk, systém výběru a správy poplatků by byl "obtížně realizovatelný s množstvím neodhadnutelných rizik".

Podle Štichy by mělo zhruba 75 000 domácností obdržet letos dopis od ČT s dotazem, zda nezapomínají platit koncesionářské poplatky. Jde již o čtvrtou podobnou akci od roku 2007 zaměřenou na neplatiče televizních poplatků. Adresy domácností ČT získala na základě spolupráce s energetickými společnostmi.

V roce 2007 ČT dopisem oslovila zhruba 85 000 domácností, v roce 2008 a předloni 90 000. Letos se akce uskuteční ve čtyřech týdenních vlnách zaměřených vždy na zhruba 20 000 domácností. Při minulých akcích podobného typu bylo nově evidováno 45 000 poplatníků.

Koncesionářský poplatek nyní činí 135 korun za měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám