Hlavní obsah

Česká televize nemá hudební pořady, iniciativa je žádá

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanská iniciativa Chceme hudební pořad na České televizi vznikla 18. ledna. Jejím zakladatelem je Honza Kistanov. V úterý ji na Facebooku podporovalo více než 800 lidí. „Až budeme mít dva tisíce virtuálních podporovatelů, tak s tím asi budeme chtít jít do fyzického prostoru. Zatím budujeme komunitu,“ řekl Kistanov Právu.

Foto: Archív

Mluvčí ČT Michaela Fričová sdělila, že už pořad vyvíjejí.

Článek

Přestože iniciativa především upozorňuje na absenci původních hudebních pořadů v České televizi, nejde jí pouze o to. „Zaráží mě přístup veřejnoprávního média ke kultuře všeobecně. Mám pocit, že žijeme v masmediální šedi a vznikají unifikované produkty bez názoru. Hudbu považuju za jedno z klíčových témat, které v člověku budí názor. Jde mi o to, aby si lidé konečně uvědomili, že televize je šedá plocha, nepřínosná. Samozřejmě mě také štve, že Česká televize v tuto chvíli hudbu používá jako výplň k programu,“ vysvětlil Právu Kistanov.

V den vzniku iniciativy poslal dramaturgům ČT dopis s žádostí o vysvětlení. Písemnou odpověď zatím nedostal. „Ozvala se mi ale paní Miroslava Slepičková a slíbila, že mi připraví balíček informací k chystaným pořadům a v průběhu tohoto týdne mi ho zašle,“ upřesnil Kistanov.

Posledním hudebním pořadem pro mladší diváky v České televizi byla Medúza, která byla ukončena v prosinci loňského roku. Mluvčí ČT Michaela Fričová Právu sdělila: „Hudební pořady v podobě, ve které byly vysílány, a jejichž koncept vznikal v odlišném televizním prostředí, už neodpovídají potřebám moderně fungující stanice, kterou chce ČT být. Na základě současné programové strategie usilujeme o tvorbu pořadů s tématem hudby, které by respektovaly hlubší a nadčasovější žánr než tradiční týdenní magazín servisního typu.“

„Každý rok přinášíme záznamy koncertů toho nejlepšího, co současná scéna populární hudby nabízí. Zástupce těch nejmladších seskupení představujeme v pořadech, ve kterých jsou oceňovány nejlepší hudební počiny za minulý rok. Kromě toho chystá Česká televize v letošním roce spustit nový dětský programový okruh, ve kterém se také počítá s hudebními pořady. Ambicí je přinést kromě jiného původní zábavnou hitparádu pro mladší diváky. V tuto chvíli se tento formát vyvíjí. Současně bychom také chtěli nabídnout kontaktní pořad pro mladé, ve kterém by se objevovali umělci z nejrůznějších žánrů," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám