Hlavní obsah

Česká pošta vydala první filmovou známku se Čtyřlístkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšly první české filmové známky - zviditelňují animovaný celovečerní snímek s hrdiny populárního komiksu. Má název Čtyřlístek ve službách krále, připravuje ho režisér Michal Žabka a v kinech se objeví od 31. ledna příštího roku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Poštovní známka se Čtyřlístkem

Článek

Známky v Praze představili producent Miloslav Šmídmajer, výtvarník Jaroslav Němeček a spoluautorka námětu a scénáře Hana Lamková. "Těch příběhů jsme s mým mužem napsali už více než dvě stovky," uvedla.

Němeček na filmovou verzi Čtyřlístku myslel už při zrodu tohoto komiksu před 40 lety. "Figurky jsem tehdy kreslil s tímto záměrem - proto také mají jen tři prsty a palec, jak tomu u animovaného filmu bývá. Léta utekla jako nic, ale jsem rád, že jsem počkal," řekl.

Fifinka, Bobík, Pinďa a Myšpulín se na poštovních známkách objevili už před dvěma lety. Tehdy šlo o první "samolepící" známky, navíc s písmenkovým označením nominální hodnoty. Česká pošta teď přišla s pokračováním, poprvé tematicky orientovaným na český film. Kromě oblíbené čtveřice jsou na nich i jejich filmoví partneři - král a císař Rudolf II. a jeho věrný lev Aurix I.

Trojan i Brzobohatý

Snímek se v těchto dnech dokončuje ve studiu Alkay. Tvůrci dodělávají poslední dabing, zazní v něm hlasy například Ondřeje Brzobohatého, Terezy Bebarové, Bohdana Tůmy, Václava Postráneckého, Vladimíra Javorského a Ivana Trojana. Ve vydavatelství Čtyřlístek se připravuje komiksový přepis filmového scénáře, který se objeví na trhu před Vánoci. Producenty jsou Bio Illusion a distribuční společnost Cinemart.

Režisér, scenárista, výtvarník a filmový architekt Michal Žabka prý na Čtyřlístku vyrůstal. Jeho sešity si prohlížel už v době, kdy ještě neuměl číst. "Naší snahou bylo, aby ta animace vypadala jako kreslená, i když vznikala na počítačích. Kombinovali jsme ji s kresleným pozadím," uvedl režisér k projektu, který vzniká čtyři roky s rozpočtem 30 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám