Hlavní obsah

Česká malířka Slávka Krátká chystá výstavu v Hongkongu

Právo, kas

Malířka Slávka Krátká se začala malbě profesionálně věnovat teprve před dvanácti lety. Její naivní obrazy si však hned získaly nebývalý ohlas. Ve sbírkách je mají sběratelé umění z Francie, Itálie i USA. Nyní chystá svou první samostatnou výstavu. Její díla se začátkem května představí v Soho Yard Gallery v Hongkongu. V Česku by měla být k vidění na podzim.

Foto: archiv autorky

Slávka Krátká chystá i další výstavy.

Článek

Na plátnech malířky Slávky Krátké dominují motivy městských domů, ulic a dvorků, které přes své naivní vyobrazení navozují až poetickou atmosféru. „Není to jen prosté zachycení reality, ale v každém ze svých obrazů se snažím rozehrávat určitý příběh,“ říká rodačka z Prahy, která však již třicet let žije se svým manželem, akademickým malířem Lubomírem Krátkým, v Broumově.

Právě malebné východočeské město a jeho architektura jsou pro ni častou inspirací. Ne náhodou na jejích obrazech převládají motivy budov. Než se Krátká začala detailněji zabývat technikou malby, věnovala se totiž projektování staveb.

„Ačkoli jsem chtěla jít na střední výtvarnou školu, neměla jsem možnost. Otec se postavil tehdejšímu režimu, takže přišel zákaz. Vystudovala jsem proto nakonec stavební průmyslovku a projektování mám stále v sobě,“ objasňuje mimo jiné i důvod, proč v její tvorbě převažují jednoduché lineární tvary.

Zájem mají i zahraniční sběratelé

Od rýsovacího prkna k malířskému stojanu nakonec Slávku Krátkou přivedl před dvanácti lety její manžel Lubomír, který je akademický malíř.

„Ve svém volném čase jsem samozřejmě stále malovala, ale až v době, kdy se naše děti osamostatnily, vrhla jsem se do malby naplno. Učitelem mi byl můj muž, který mi vysvětlil výtvarnou techniku a postupy. Velmi mě podporoval,“ říká malířka, která zprvu ve svém uměleckém projevu tíhla ke kubismu a abstraktnímu umění. Později se její díla přibližovala stále více naivnímu stylu. Ten je v současné době pro Slávku Krátkou typický. Patrný je i lhotákovský vliv.

K plátnu přistupuje podle svých slov vždy intuitivně. Používá akrylové barvy a na obrazech převládají teplé tóny, hlavně pak modrá, bílá a okrová. Působí až melancholickým dojmem.

Poprvé se jako autorka představila malířka před čtyřmi lety na výstavě v Praze, kde vystavovala spolu s manželem. Její obrazy vyvolaly velký ohlas. Netrvalo dlouho a projevili o ně zájem i zahraniční sběratelé umění. Díla Slávky Krátké se dostala do Francie, USA i Kanady.

Její první samostatná výstava začne 6. května v Soho Yard Gallery v Hongkongu. Návštěvníci tam budou mít možnost zhlédnout její díla tři dny. Poté by její obrazy měly zamířit do Itálie, Japonska a nakonec Česka.

„Nikdy by mě nenapadlo, vzhledem k tomu, že se malbě věnuji relativně krátce, že mé obrazy vyvolají takový zájem,“ dodává Krátká, která tráví nejraději čas ve svém broumovském ateliéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám