Hlavní obsah

Česká literatura z ruského pohledu

Právo, mz

V Ústavu pro českou literaturu AV ČR se v úterý konala prezentace sborníku statí petrohradského bohemisty, čestného doktora Karlovy univerzity Olega Maleviče, který pod názvem Osobitost české literatury (Paralely a konfrontace) vydalo nakladatelství Malvern.

Článek

Kniha obsahuje kromě studií o české literatuře, např. o Karlu Čapkovi, Karlu Poláčkovi, Milanu Kunderovi a Vladislavu Vančurovi, také bohatou Malevičovu výběrovou bibliografii statí a překladů, jež realizoval spolu se svou již zesnulou manželkou Viktorií Kamenskou.

Řada prací je zaměřena na teoretické otázky literárního procesu, na konfrontaci pojetí smyslu literární tvorby u J. Mukařovského, R. Jakobsona a J. Lotmana, ale i na Masarykův přístup k české osvícenské a romantické tradici nebo na dílo Dostojevského, Masaryka, Brodského a dalších. Na „křtu“ sborníku, jehož se zúčastnil velký počet našich překladatelů a literárních vědců, Malevič obsáhle vysvětlil význam titulu své knihy a vyznal se ze svého celoživotního vřelého vztahu k české kultuře.

Reklama

Výběr článků

Načítám