Hlavní obsah

Česká kultura si připomene sto let od narození Alfréda Radoka

Právo, rh

Stoleté výročí narození filmového a divadelního režiséra Alfréda Radoka (17. 12. 1914 - 22. 4. 1976) připomene řada akcí - výstavy, semináře, filmové projekce i nová kniha.

Foto: ČTK

Filmový a divadelní režisér Alfréd Radok

Článek

Výstava pořádaná Institutem umění - Divadelním ústavem se otevře 25. listopadu ve Veletržním paláci v Praze. Dalším příspěvkem k jubileu bude i fotografická publikace mapující zásadní etapy Radokovy tvorby v kontextu doby. Její součástí bude i DVD se záznamem televizní adaptace novely Stefana Zweiga s Rudolfem Hrušínským a Josefem Bekem Šach mat z roku 1963.

Radokovskou výstavu uspořádají i Městská divadla pražská od 4. prosince. Představí osm jeho tamních inscenací z let 1955-65 i Radokův život prostřednictvím fotografií ze soukromého archivu syna Davida a sbírky Národního muzea.

Seminář na téma Alfréd Radok mezi divadlem a filmem připraví Městská knihovna. Kino Ponrepo uspořádá od 27. listopadu do 29. prosince přehlídku šesti snímků nazvanou Alfréd Radok - umlčený klasik českého filmu. Komponovaný večer Václav Havel píše Alfrédu Radokovi uspořádá 3. prosince Knihovna Václava Havla.

Večer mimo jiné o divadle

V den 100. výročí Radokova narození se v Divadle Archa uskuteční Večer mimo jiné o divadle složený ze scénické reportáže o jeho životě a díle v režii Hany Burešové a podání herců Divadla v Dlouhé, projekce filmu o inscenaci Hra o lásce a smrti z roku 1967 a debaty s významnými hosty.

Česká televize a Český rozhlas uvedou ve druhé polovině prosince archivní nahrávky i Radokovy filmy včetně dokumentu o Laterně magice, jejímž byl Radok spoluzakladatelem.

Alfréd Radok patří k stěžejním osobnostem českého i evropského divadla a filmu druhé poloviny 20. století. Po srpnové invazi 1968 odjel přes Německo do Švédska. Už před emigrací režíroval ve Varně (1957), Vídni (1965), Mnichově (1965), západním Berlíně (1966) a Bruselu (1967). V göteborgském Folkteater vytvořil 13 inscenací, pracoval i v Belgii (1969) a v Německu (jeho dramatizací Böllovy povídky Klaun byl v roce 1970 otevřen Schauspielhaus v Düsseldorfu).

Poslední jeho inscenací byli v lednu 1976 Mrožkovi Emigranti v norském Bergenu. Na jaře 1976 byl pozván do vídeňského Burgtheatru, aby uvedl dvě aktovky Václava Havla. Uprostřed příprav však zemřel na pátý infarkt; pochován je v Göteborgu. In memoriam byl v roce 1991 vyznamenán řádem T. G. Masaryka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám