Hlavní obsah

Česká filharmonie zahájila 108. sezónu

Novinky, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V neděli 7. září zahájila Česká filharmonie 108. sezónou v historii orchestru tradičním dvořákovským koncertem v Rudolfinu. Dirigoval ji Jiří Kout a za klavír usedl Martin Kasík. První koncerty se Zdeňkem Mácalem v nové funkci se uskuteční v Praze v říjnu.

Foto: Karel Šimr

Vystoupení skupiny Filia na vzpomínkovém shromáždění ve Velké synagoze v Plzni v lednu 2010.

Článek

Česká filharmonie začala koncem srpna zkoušet s novým šéfdirigentem Zdeňkem Mácalem. Zkouškám předcházely 21. srpna konkursy na některé nástroje, kterým byl Mácal přítomen.

Pak odjel orchestr s Mácalem na první zájezd sezóny do Itálie a Německa, kde vystoupil v Meranu, Výmaru a Wiesbadenu s díly Mozarta, Dvořáka a Strausse.

ČF bude k dispozici oběma pražským festivalům - Pražskému jaru i Pražskému podzimu, na který se v září po letech vrací. Vystpupí na něm dvakrát. 

Kdo bude dirigovat

"Radikálně jsme zúžili dirigentský tým," řekl Právu generální ředitel orchestru Václav Riedlbauch. "Vedle Mácala zůstane jen Vladimír Válek jako hlavní dirigent, ostatní funkce jsme zrušili, což neznamená, že se zahraničními dirigenty, jako je Charles Mackerras, nebudeme dále spolupracovat." V 6 cyklech zazní během sezóny celkem 58 orchestrálních koncertů, kde vzroste i podíl domácích autorů, protože rok 2004 bude Rokem české hudby.

Orchestr budou dirigovat i John E. Gardiner, Neville Marriner, Paavo Järvi, J. P. Saraste, Andrej Borejko, Gerd Albrecht a dokonce i devadesátiletý Francouz Jean Fournet. "Vyžádali si ho japonští pořadatelé, takže jede s námi na japonský zájezd a vystoupí s ČF i v Praze," vysvětlil Riedlbauch.

Z dalších českých dirigentů se před orchestr postaví Jiří Bělohlávek, Petr Altrichter a František Preisler ml., ze sólistů je zastoupena silně střední generace a z mladších G. Demeterová, P. Šporcl, M. Kasík.

První nahrávání absolvuje orchestr v nové sezóně s dirigenty Ch. Hogwoodem a J. Bělohlávkem, oba budou nahrávat díla B. Martinů.

Další změny

"Kvůli nemoci Ondřeje Kukala jsme museli jeho připravované koncerty v říjnu nahradit upraveným programem, který zaskočí sám Zdeněk Mácal," oznámil jedinou změnu v sezóně proti původním plánům Riedlbauch.

Na dotaz, zda-li ČF obnoví funkci dramaturga, odpověděl Riedlbauch Právu: "Po odchodu Jaroslava Smolky jsme ji zatím zrušili a myslím, že ani Zdeněk Mácal se ji nechystá obnovit."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám