Hlavní obsah

Česká centra představí světu vizuální umění i literaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká centra připravila k českému předsednictví v EU řadu projektů pod mottem Vize pro Evropu.

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

Článek

„Předsednictví pro nás znamená příležitost pro celkovou pozitivní prezentaci naší země ve světě. Jedná se o základ programu, do kterého se zapojuje všech 17 evropských a 7 mimoevropských zahraničních center na období 2. pololetí letošního roku,“ řekl generální ředitel Českých center Ondřej Černý.

Nejsilnějším motivem je téma udržitelnosti, které zpracovává například projekt SDGs: Innovations for a Sustainable Future. Výstava připravená pro smíšenou realitu představuje cíle udržitelného rozvoje a to, jak se vědcům či inovátorům z Česka i ze světa daří tyto cíle naplňovat.

Projekt Laboratoř budoucnosti zkoumá udržitelný design, téma udržitelnosti městských komunit a veřejného prostoru pak zpracovává například projekt Street Meets (Mural) Art. Ambicióznější mezinárodní verzi pro období předsednictví získávaly i některé tradiční projekty Českých center jako Noc literatury nebo Evropské dialogy Václava Havla.

Škvorecký v éře korektnosti. Velký ironik zemřel před 10 lety

Kultura

V projektu Visions for Europe různé osobnosti pomocí krátkých minutových videí představují svou osobní vizi Evropy a to, co sami k jejímu naplnění dělají. „Naším hlavním cílem bylo vytvořit program, který není ryze český, ale skutečně evropský. Nepředstavujeme v prvním plánu české osobnosti a úspěchy, byť ty jsou v projektech samozřejmě obsaženy. Jde nám však především o to přihlásit se k zodpovědnosti za sdílená evropská témata a pokusit se přispět k hledání jejich řešení,” dodal Tomáš Sacher, vedoucí programu k předsednictví EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám