Hlavní obsah

Česká centra jsou výbornou investicí

Právo, KOV

Dvaadvacet Českých center na třech kontinentech je výbornou investicí, protože při snižování financí uskutečnilo na 2500 projektů, na něž se přišlo podívat přes tři milióny návštěvníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelé Českých center se sešli v kostele sv. Anny na Pražské křižovatce. Na snímku Tereza Porybná, vedoucí centra v Londýně.

Článek

Přesvědčila o tom čtvrteční prezentace některých výsledků za loňský a letošní rok, která ukázala, jak prosazují českou kulturu ve světě. „Bohemistika je v Německu i v Evropě na ústupu, ale my se tomu snažíme postavit," řekla Monika Štěpánová, šéfka centra v německé metropoli s tím, že v Düsseldorfu sice mají jen půl pracovní síly, ale tamní paní Becherová a její stážista dělají skoro zázraky, když se jim daří uplatňovat české soubory.

Poblíž centra v Bratislavě stojí budova americké ambasády, která má přísná bezpečnostní opatření, a proto pořádají většinu akcí mimo. Podařil se jim i husarský kousek, přiznala Lenka Zogatová, když při premiéře filmu Vrah z povolání se jim přihlásil syn generála Heliodora Píky.

Přes milión návštěvníků na webu
Česká centra jsou ve 22 zemích.
Loni uskutečnila 2500 projektů, které navštívilo přes tři milióny lidí.
Webovou stránku www.czechcentres.cz otevřelo přes milión zájemců.
Češtinu se v centrech učilo 1722 studentů.
Na jejich akce zaznamenali 4500 ohlasů v médiích.
Centra podpořila 1300 českých umělců.

Mezi několika nováčky je také Tereza Porybná z centra v Londýně. Na otázku Práva, co ji nejvíce překvapilo, měla pohotovou odpověď: „Ještě jsem nepracovala ve státní správě, kde jsou jiné podmínky od toho, co jsem zažila dříve a co mě naučilo sehnat peníze sama. A pokud jde o funkci, podstatou je „vypracovat program centra, jeho dramaturgickou koncepci a hlavně sehnat partnery, protože nemáme vlastní prostory."

Bruselské centrum považuje za úspěch účast na oživení jedné bruselské čtvrti, budapešťské má největší starost s „oživením sálů a chodeb" rekonstruované ambasády, ale radost jim dělají tři jazykové kurzy po 50 účastnících a taky úspěch Krtečka, který putuje po Maďarsku.

Zabírají bábovky

V Mnichově zase zorganizovali vyprodaný festival filmů, při němž se ve prospěch diváků zřekli organizátoři i vlastních vstupenek, Bukurešť zažila v opuštěných garážích promítání filmu Spalovač mrtvol, zatímco šéfka z Kyjeva Dagmar Ostřenská se přiznala, že když se nemají kam uložit čeští delegáti, dá jim klíče od bytu a jede mimo město. Tamní média prý informují o českých umělcích i proto, že jim ženy z centra napečou bábovky.

Jazykovým kurzem pro děti se pochlubil Milán, zatímco Pavla Niklová z New Yorku poznamenala, že mají stále více práce, ale dělá jim radost, když spolupracovníci jim zvednou telefon i v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám