Hlavní obsah

Češi a Slováci jsou na festivalu v Cannes vidět na stánku i v kinech

Právo, Věra Míšková, Cannes

Ve studentské sekci nazvané Cinéfondation bude v pátek uveden jediný český zástupce v programu canneského festivalu – čtrnáctiminutový animovaný snímek Naus, který natočil šestadvacetiletý student FAMU Lukáš Glaser. Příběh vypráví o klukovi, který se při operaci dostane ve světě snů na loď Naus, která odváží duše mrtvých do podsvětí.

Článek

Česká účast v Cannes tedy letos rozhodně není nijak slavná, omezila se na několik prezentací. Pohříchu převážně českým novinářům se v českém stánku zdejšího filmového trhu představil chystaný projekt scenáristy a režiséra Tomáše Mašína Tři sezóny v pekle, volně inspirovaný zápisky mladého Egona Bondyho.

Víc zahraničních hostů si přišlo připít s představiteli Barrandov Studia a také se zástupci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín, jehož 48. ročník startuje už 1. června. „Máme letos několik novinek, díky novému multiplexu Zlaté jablko především šest nových kinosálů a rekordní počet více než 500 filmů,“ řekl Právu ředitel festivalu Petr Koliha.

Z připravovaného programu zatím prozradil, že hlavní pozornost bude věnována britské a izraelské kinematografii a sekci Africké dětství, cenu za přínos tvorbě pro děti a mládež dostane Iva Janžurová. Mezi nejvýznamnějšími hosty budou například herec Daniel Clark z oscarového filmu Juno, jehož česká předpremiéra festival zahájí, nebo režisér filmu Letní šrámy Julian Richards, který je teď v Cannes a na stánek přišel své budoucí hostitele pozdravit.

Velký úspěch mají letos v Cannes Slováci, dokumentární film Slepé lásky Juraje Lehotského byl přijat do prestižní sekce Quinzaine des réalisateurs, kde se promítal s velkým a dobrým ohlasem. Film, který je citlivým vyjádřením života několika nevidomých lidí, bude soutěžit v dokumentární sekci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám