Hlavní obsah

Červená Řečice bude žít Slámováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČERVENÁ ŘEČICE

Jestliže přemýšlíte, co budete dělat o nadcházejícím víkendu, pak v tomto článku naleznete dobrou radu. V Červené Řečici u Pelhřimova se totiž koná již třetí ročník zajímavé akce Slámování. "Původcem nápadu slámovat sochy je místostarosta obce Jiří Jedlička," sdělila organizátorka Zita Strnadová.

Foto: Aleš Plevka

Téměř čtyři desítky sběračů po úspěšně skončené misi

Článek

O tom, že slámování soch a dalších výtvarných objektů je dobrou příležitostí k strávení víkendu, svědčí i vzrůstající zájem návštěvníků, kterých každým rokem přibývá. "Prvního ročníku se zúčastnilo pár členů občanského sdružení Švagr, které společně se Spolkem na záchranu památek červenořečických Slámovaní organizuje," řekla Strnadová. "Teď už se počet účastníků každým rokem zvyšuje," dodala.

:. Podrobnou mapu naleznete na serveru mapy.cz

Zajímavý kulturní víkend se slámou na nádvoří místního zámku trávilo o minulém ročníku již přes sto slámovačů. Do Červené Řečice přijíždějí jak výtvarníci, tak i celé rodiny s dětmi. Vytvořená díla se pak vystavují podle počasí cca 14 dní v parku na náměstí. "Sochy, které jsou vyrobeny opravdu poctivě, se ukládají do depozitáře červenořečického zámku," sdělila Strnadová.

Loňský ročník poznamenaly ničivé povodně

Jelikož občanské sdružení Švagr má sídlo v Písku, byl ročník 2002 narušen záplavami, které postihly většinu území Čech a část Moravy. Členové sdružení měli plné ruce práce s odstraňováním škod, které napáchal vodní živel. "I přes tento fakt se akce uskutečnila a počet účastníků byl chvályhodný," uvedla Strnadová. Sdružení Švagr v rámci sbírek na jednom z koncertů při loňském slámování vybralo na vstupném 25 tisíc korun, které byly použity na práci dobrovolníků na Písecku. Další sbírka v rámci projektu Člověk člověku - obec obci vynesla 54 tisíc korun, které získali postižení lidé ze Žďáru na Písecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám