Hlavní obsah

Ceny Anděl ovládli Kryštof, Langerová a Dyk. Do síně slávy vstoupil Pavel Bobek

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ve střední hale Průmyslového paláce v Praze na Výstavišti se v sobotu večer již podvaadvacáté udělovaly hudební ceny Akademie populární hudby Anděl. Zpěvákem roku 2012 byl vyhlášen Vojtěch Dyk, zpěvačkou Aneta Langerová. Hlavním vítězem večera je ale Kryštof, který si odnesl ceny za skupinu roku a za album roku Inzerát. Do síně slávy vstoupil 76letý zpěvák Pavel Bobek.

Zpěváky roku jsou Langerová s Dykem, kapelou KryštofVideo: Novinky

 
Článek

Ceremoniál zahájil moderátor Leoš Mareš překvapivým hudebním vystoupením, kdy do techno podkladu skandoval: "Dobrý večer moji milí přátelé, dneska se tu rozdávají Andělé." Prohlásil také, že by se chtěl s každým v sále vyfotit a každému za to zaplatí pět korun.

Hvězdy hudební scény se sešly k udílení cen AndělVideo: Novinky

Mirjam Landová s dcerami pak předala ocenění zpěvákovi roku. Stal se jím Vojtěch Dyk před Richardem Krajčem a Borisem Carloffem. V anketě Novinek však zvítězil Krajčo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvák roku Vojtěch Dyk

"Dobrý večer, já nevím, co mám říct, jen bych poděkoval všem svým andělům... poděkoval bych mým rodinným andělům a andělům z Nightwork," řekl zpěvák.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vojtěch Dyk si cenu pro zpěváka roku převzal od Mirjam Landové a jejích dcer.

Mladý Mišík napodobil Biebera

Syn muzikanta Vladimíra Mišíka Adam přišel předat cenu pro skupinu roku. Předtím ještě stačil napodobit Justina Biebera.

Skupinou roku se stali Kryštof, kteří porazili Zrní a Charlie Straight. Stejně jako v anketě Novinek. "Máme hroznou radost, moc děkujeme akademii... jsme hrozně rádi, moc si toho vážíme," řekl frontman skupiny Richard Krajčo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapela roku Kryštof

Video inspirované Karlem Zemanem

V kategorii videoklipů zvítězil Boris Carloff s hitem Falling před skupinami Buty a Kryštof. V anketě Novinek vyhráli Buty a Píseň práce.

Sošku předal Janek Ledecký a jeho syn Jonáš. Carloff poděkoval své ženě a všem, kteří mu pomáhali s deskou. "Největší zásluha je pro kluky," poukázal na režiséry klipu, který byl inspirován horory a filmy Karla Zemana.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Boris Carloff

Nejlépe se prodával Nohavica

Nejprodávanější album roku vyhlásil Felix Slováček se synem. Slováček se také pochlubil, že sám prodal během celé kariéry asi 2,5 miliónu nosičů.

Za rok 2012 je vítězem Jaromír Nohavica s albem Tak mě tu máš, kterého se prodalo 37 934 kopií. "Mám velkou radost, že po 30 letech, kdy zpívám a hraju, vás moje písničky tak baví, že tady stojím s tímhletím Andělem," podotknul Nohavica.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaromír Nohavica prodal nejvíc alb.

Objev roku Zrní 

Muzikant Michal Dvořák dorazil s těhotnou partnerkou a předali cenu pro objev roku skupině Zrní, která v této kategorii porazila A Banquet a Borise Carloffa. "Děkujeme, jsme rádi, že se porotě deska líbí," uvedla skupina.

Kapela byla oceněna za desku Soundtrack ke konci světa. V anketě Novinek zvítězili A Banquet s deskou Breath.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapela Zrní je objevem roku

Langerová zvítězila s vysněným projektem

Pak přišla na řadu kategorie zpěvačka roku. Vyhlásit ji přišel producent Lešek Wronka s dcerou a zvítězila Aneta Langerová s deskou Pár míst, stejně jako v anketě Novinek. Zanechala za sebou konkurentky Ivu Bittovou i Lucii Bílou.

"Je to velká radost, děkuju, že jsem mohla prožít jedno z nejlepších období mého života. Hezký večer," řekla mimo jiné Langerová, která desku Pár míst označila za svůj vysněný projekt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvačka roku Aneta Langerová

Skladbu roku mají Charlie Straight

Hudebník a producent Ondřej Soukup se synem Františkem poté předali cenu za skladbu roku, kterou je Coco od Charlie Straight. Favorizovaný Kryštof tak v tomto případě vyšel na prázdno, což také členové kapely připomněli. Podle ankety Novinek by ale vyhrál Kryštof a Jaromír Nohavica (Křídla z mýdla).

Frontman skupiny Charlie Straight Albert Černý řekl, že by "chtěl hlavně poděkovat klukům v kapele, že hrajeme spolu a že nás to baví."

Foto: Petr Hloušek, Právo

Charlie Straight

Kryštof sebral dvě sošky

Albem roku se stala deska Inzerát od skupiny Kryštof, která tak definitivně porazila Borise Carloffa i Charlie Straight. Stejně dopadla i anketa Novinek. Richard Krajčo uvedl: "Děkujeme kromě akademie fanouškům, děkuju moc, že vykoupili lístky na turné dva měsíce předem a že jsme si to mohli užít."

Kryštof byl očekávaným favoritem a nakonec svůj triumf dovršil živým vystoupením. Nenechal nikoho na pochybách, že letošní ročník Andělů patřil hlavně jim.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapelou roku je Kryštof.

Ceny dostaly novou a větší scénu

Udělování cen proběhlo na zatím nejpropracovanější scéně v historii Andělů. Jejím autorem je Martin Hruška, který pracoval i pro hvězdy typu AC/DC. V ČR pak vytvořil scény pro Českou Miss, Hudební festivalové ceny, Uvolněte se, prosím či Mr. GS. Nová scéna je vysoká sedmnáct metrů a široká 32 metrů. Má 380 světel a cca 250 metrů čtverečních obrazovek.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Ceny Anděl se předávaly po dvaadvacáté.

Během večera vystoupili kromě Kryštofa například Vojtěch Dyk a B Side Band, Aneta Langerová, Charlie Straight či Lucie Bílá. Leoš Mareš zdůraznil, že všichni vystupují naživo.

Pavel Bobek v síni slávy

Na závěr večera byl do síně slávy uveden za téměř nekonečného potlesku zpěvák Pavel Bobek.

"Dobrý večer, já vím, že bych měl říct něco hezkého, co se vždy říká... poděkovat rodičům, celé rodině, já nevím, komu ještě. Všiml jsem si, že Bůh mě má poměrně rád, i když nevím, jaké k tomu má důvody. Děkuju Bohu a děkuju těm, kteří jsou tady se mnou a těm, kteří se dívají na televizi, a těm, kteří mě po taková léta podrželi natolik nahoře, že jsem se nikdy necítil jako spadlý na zem," řekl Bobek. Rozloučil se za doprovodu kytary legendární písní Pojď stoupat jak dým a ukázkami z dalších hitů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bobek vstoupil do síně slávy.

Vítězové cen Anděl
Zpěvačka rokuAneta Langerová
Zpěvák rokuVojtěch Dyk
Skupina rokuKryštof
Album rokuInzerát (Kryštof)
Skladba rokuCoCo (Charlie Straight)
Objev rokuZrní (Soundtrack ke konci světa)
Videoklip rokuFalling (Boris Carloff )
Nejprodávanější albumTak mě tu máš (Jaromír Nohavica)

Reklama

Související články

ANKETA: Udělte Anděla desce roku

Ceny Akademie populární hudby Anděl se budou udělovat 16. března. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly už nyní v sérii anket, které se budou konat celý...

ANKETA: Udělte Anděla zpěvákovi roku

Ceny Akademie populární hudby Anděl se budou udělovat 16. března. Čtenáři Novinek mohou udělit své Anděly už nyní v sérii anket, které se budou konat celý...

Výběr článků

Načítám