Hlavní obsah

Cenu v Lipsku získala Anke Stellingová

Právo, František Cinger

K vrcholům prvního dne na Lipském knižním veletrhu v Německu patřilo udělení ceny za prózu. Ve čtvrtek 21. března odpoledne ji získala Anke Stellingová za knihu Schäfchen im Trockenen (Ovce v suchu).

Foto: ČTK

Spisovatelka Anke Stellingová na knižním veletrhu v Lipsku získala cenu za prózu.

Článek

V konkurenci čtyř německých autorů byl mezi pěti nominovanými i český spisovatel Jaroslav Rudiš s románem Winterbergs letzte Reise (Poslední Winterbergova cesta).

Rudiš se dopoledne s prozaikem, básníkem a dramatikem Pavlem Kohoutem zúčastnil neméně prestižní diskuse na tzv. Modré pohovce, na níž se v Lipsku setkávají významní hosté veletrhu. Kohout je etablovaný umělec i v Rakousku a podobně jako Rudiš je spojen s německým prostředím, kde žije. Zároveň se sešel devadesátiletý matador se sedmačtyřicetiletým kolegou.

Oba se vyznali ze zájmu o tvorbu toho druhého a shodli se, že nebezpečím ohrožujícím Evropu je nacionalismus. Kohout vzpomenul soužití české, německé a židovské literatury. Upozornil na smutnou historickou zkušenost, která by se neměla zapomínat. Rudiš zase vzpomněl na pojetí humoru, které tvůrce spojuje.

„Pro mě je důležité pojímat to v kontextu celé střední Evropy,“ řekl Rudiš Právu. „Jde vlastně o naše společné dějiny, ať už dřívější, nebo ty dnešní.“ Diskusní partnerství s Pavlem Kohoutem si užíval, posluchači střídavě odměňovali oba souhlasným potleskem.

„Lipsko má pro mě mimořádný význam, protože se na něm česká literatura neustále prezentuje. Prostě sem patří a dnes je to o to slavnostnější, že jsme hlavním hostem,“ dodal Rudiš ještě před verdiktem veletržní poroty. Vítěz získal prémii přesahující půl milionu Kč. Tématem vítězného románu je současná německá rodina, příběh manželského páru s několika nedospělými dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám