Hlavní obsah

Cenu Chalupeckého získal Pěchouček

Právo, Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cenu Jindřicha Chalupeckého určenou pro mladé výtvarné umělce do 35 let získal za loňský rok Michal Pěchouček. Cenu v novém pražském výstavním prostoru galerii Futura převzal z rukou bývalého prezidenta Václava Havla.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Děkovný list převzal z rukou náměstka hejtmana Plzeňského kraje i Jan Brada, úspěšný účastník Logické olympiády.

Článek

Právě bývalý prezident cenu pro mladé umělsce spolu s Theodorem Pištěkem a Jiřím Kolářem před čtrnácti lety založil. Laureát získal šestitýdenní studijní pobyt v New Yorku, příspěvek na realizaci výstavy či katalogu a od sponzora 50 tisíc korun.

Václav Havel v minulosti cenu osobně vždy nepředával. Například loni do brněnského Domu umění, kde se akce mimořádně konala, oproti původnímu plánu nedorazil. Jeho přítomnost pořadatelé do poslední chvíle neočekávali ani letos. "Možná přijde, možná ne. Raději nic neslibujeme, ale doufáme," řekl před týdnem tajemník Společnosti Jindřicha Chalupeckého Dan Merta.

Malíř-vypravěč Michal Pěchouček dosud vytvářel hlavně fotoromány, obrazové novely a videa. Od dosavadního přístupu se ale právě odklání: obrazy vystavené ve Futuře jsou nyní nejblíže klasické malbě a jeho videa, pro která byly typické zastavované sekvence, najednou běží plynule jako kterýkoli film. "Obě věci jsou opravdu aktuální," řekl před týdnem a dodal, že účast ve finále pro něj taky znamená hlavně možnost udělat si výstavu: "Žádná velká sláva ani bohatství z toho ale určitě neplyne."

Pětici finalistů vybrala mezinárodní porota již minulý týden ze čtyřiadvaceti mladých výtvarníků. Pět mladých českých umělců - Krištof Kintera, Ján Mančuška, Michal Pěchouček, Jan Šerých a Michaela Thelenová - budou až do 4. ledna v galerii Futura na Smíchově společně s laureátem slovenské Ceny Oskara Čepana Máriem Chromým vystavovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám