Hlavní obsah

Cenu Astrid Lindgrenové získala americká autorka Meg Rosoffová

Cenu Astrid Lindgrenové za literaturu pro mládež získala letos americká spisovatelka Meg Rosoffová. Jméno laureátky bylo oznámeno ve Stockholmu. V letošním roce komise vybírala z 215 ilustrátorů a autorů knížek pro děti a mládež z 59 zemí a mezi kandidáty byl i český výtvarník Petr Nikl. Vítězka obdrží v přepočtu 14,6 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Meg Rosoffová

Článek

Prozaička Rosoffová se ve svých knihách zabývá především hledáním identity a smyslu života. „Její příběhy zasáhnou každého čtenáře,” uvedla komise.

Rosoffová je známá i čtenářům v České republice, do češtiny byl přeložen její román o dospívání S osudem v zádech, přirovnávaný ke slavnému románu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě. Loni ocenění putovalo k jihoafrické vzdělávací organizaci PRAESA za podporu četby mezi dětmi.

Cena nese jméno světoznámé autorky literatury pro děti Astrid Lindgrenové, jejíž díla jako Děti z Bullerbynu nebo Pipi dlouhá punčocha jsou všeobecně známá i v České republice. Příběhy Astrid Lindgrenové již odchovaly řadu nejen severských generací a jejich autorka, která v lednu 2002 zemřela ve věku 94 let, byla pro své spoluobčany vůbec nejpopulárnější Švédkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám