Hlavní obsah

Canneský festival zahájí animovaný film

Právo, Věra Míšková

Poprvé ve dvaašedesátileté historii canneského festivalu bude ve středu večer zahajovat trojrozměrný animovaný film. Mimosoutěžní snímek studia Pixar Vzhůru do oblak tak odstartuje následnou přehlídku filmové tvorby.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Českou republiku bude na festivalu reprezentovat Helena Třeštíková.

Článek

Vzhůru do oblak vypráví příběh 78letého Carla Fredricksena, který trávil život sněním o prozkoumávání světa a tom, že si život naplno užije. Až teď, když už to vypadá, že pro něj život skončil, zvrátí jeho osud neodbytný osmiletý kluk, který ho vezme na strhující cestu.

Hned následující den odstartuje nejprestižnější festivalová soutěž světa, na níž se letos o Zlatou palmu a další ceny poroty, vedené herečkou Isabelle Huppertovou, utká mimořádně silná režisérská sestava: Quentin Tarantino, Jane Campionová, Ang Lee, Lars von Trier, Michael Haneke, Ken Loach, Pedro Almodóvar a další věhlasní tvůrci.

Vzhledem k tomu, že tito režiséři do svých filmů obsadili často hvězdy první velikosti, může se festival těšit na Penélope Cruzovou, Brada Pitta, Willema Dafoea, Diane Krugerovou. Uvidíme, kdo z nich nakonec na festival opravdu přijede, ale Cannes pořád lákají.

Mimo soutěž bude v hlavním programu uveden například poslední film, v němž si zahrál letošní laureát posmrtného Oscara Heath Ledger – snímek Terryho Gilliama Imaginarium dr. Parnasse.

Za Česko Helena Třeštíková

Z České republiky se do Cannes chystá Helena Třeštíková, která zvítězila v konkurenci 345 evropských filmových projektů a převezme od evropské komisařky Viviane Redingové cenu Media European Talent za projekt rozpracování dokumentu Zázrak, který natočila jako svůj první profesionální snímek v roce 1974. Nyní se k němu vrátila a hodlá ho rozpracovat v časosběrném dokumentu Zázrak po 35 letech.

Jediným českým hraným filmem, který se v Cannes bude hrát, je studentský snímek Bába režisérky Zuzany Špidlové. Jednadvacetiminutový projekt, který vznikl jako absolventská práce studentů pražské Filmové a televizní fakulty (FAMU), bude jako první český hraný film v historii soutěžit v sekci Cinéfondation, určené filmovým školám a mladým filmařům.

V minulých letech se do této sekce probojovaly animované snímky mladých českých tvůrců, loni to byl Lukáš Naus, před ním například Jan Bubeníček.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový román Paula Coelha se odehrává v Cannes

Dvanáctý román brazilského spisovatele Paula Coelha nazvaný The Winner Stands Alone (Vítěz je sám) vyjde v češtině teprve na podzim, ale v některých zemích je...

Výběr článků

Načítám