Hlavní obsah

Být z Holešovic na Měsíci dříve než první

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náladoví meteorologičtí Zákopčaníci, natožpak úředníci Povodí Vltavy ani nezaregistrovali, že pražským údolím se prohání další Vlnobití. Jak by je mohl vzrušit „Sedmý námořní festival“ bratří Formanů s Divadlem Aqualung!

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Kapitán Vzducholodi Ježdík (Václav Krátký), pojišťovák Dingleberry (Patrik Vojtíšek), první česká aviatička, archanděl Gabriela (Anna Synková

Článek

Čím se od balastu liší invenční produkce třeba právě Vlnobití, to je možné poznat také na představení Vzducholoď Hynka Dřízhala a Davida Pečírky. Tedy - pokud se vám podaří najít kotviště Tajemství u Libeňského mostu; z Libně vlevo, z Holešovic vpravo od něj - na levém břehu Vltavy.

Když trefíte, vcucne vás pouťová atmosféra konce habsburského mocnářství. Odvážní mohou zkusit vzlet na bizarním polétavém stroji, méně srdnatí aspoň absolvovat exkurzi vzdušných plavidel snílků o pokoření vzduchu. Pak už všichni nastoupí do vzducholodi LS-1 a stanou se prvními pasažéry budoucího uzlu kyvadlové dopravy na lince Holešovice - Měsíc. V roce 1910! Ocitají se v rukou konstruktéra Heřmánka, kapitána Ježdíka, ale hlavně ctižádostivého Velkopodnikatele a majitele vzducholodi Lütkeho, jako vystřiženého z Haďákových karikatur...

Naštěstí jsou na palubě vzducholodi také diváky opečovávající stevardka, drsný barman a snaživý pojišťovací agent. Nic ale nezabrání srážce s letadlem první české aviatičky nebo ztroskotání na nejvyšším vrcholku světa, Čomolungmě - „kolik úsilí horolezců a primátorů, a my jsme tu první“.

Příště na Hindenburg

Večerní jízda po Vltavě na lodi Tajemství navozuje dokonalou iluzi letu vzdušným prostorem. Včetně dramatických chvil nebezpečenství. S výjimkou příliš lopotného a zdlouhavého rozletu při naloďování je Vzducholoď gejzírem dobrých skečů, historek, naučení. Přimhouříš oči - a letíš. V duchu hesla být na Měsíci „dříve než první“.

Dobrá rada: Až vás bude ďábelský Leo Lütke zvát k letu na palubu vzducholodi Hindenburg, dejte na mě a odolejte. Dožijete se i Cesty kolem světa za 60 dní, Pána času, tyranie okamžiku a Drakuly, tedy titulů, kterým Vlnobití na Vltavě pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám