Hlavní obsah

Bylo to překrásných deset let

ČTK, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Dnes jsem dal sám sobě výpověď jako herec karlínského souboru řediteli, kterým jsem dnes poslední den," komentoval svou situaci na setkání s novináři ve středu odpoledne v Kongresovém centru Praha (KCP) v pondělí odvolaný ředitel Hudebního divadla v Karlíně Ladislav Županič.

Článek

Nemíní setrvat v souboru pod novým ředitelem Egonem Kulhánkem, jehož zítra osobně náměstek primátora pro kulturu Igor Němec (ODS) uvede v karlínském divadle do funkce a představí souboru. "Nemyslím si, že jsem se dopustil něčeho tak hrozného, abych musel být ze dne na den odvolán," řekl Županič. Schodek v rozpočtu, který uvádí magistrát jako důvod jeho odvolání, způsobily podle něho mimořádné výdaje na bezprostřední odstranění následků povodní a přesun provozu do KCP. "Kdybychom nenazkoušeli premiéru Chicaga, jak požadoval Magistrát, znamenalo by to rozklad souboru i ztrátu diváků," soudí Županič a dodává: "Deset ředitelských let mě někdy stálo dost energie, ale zřejmě to byla nejkrásnější dekáda mého života, která vyvrcholila úžasnou atmosférou právě při zkoušení Chicaga." Od zítřka je Županič hercem ve svobodném povolání. Pokud bude ze strany nového vedení zájem, hodlá do konce sezóny dohrávat své role v muzikálech My Fair Lady, Hello, Dolly!, Klec bláznů a Chicago.

Oficiální důvod- dluhy

Županič zpochybnil jmenování Kulhánka do čela karlínského divadla. Na středeční tiskové konferenci řekl, že Kulhánek nemá příslušné vzdělání, ekonomickou koncepci má vypracovat teprve do konce dubna a uměleckou nemá vůbec. "Na základě čeho byl jmenován?" tázal se Županič. Podle pražského radního pro kulturu Igora Němce (ODS) lze Kulhánkovo jmenování chápat jako nucenou správu. "Divadlo už za leden signalizuje ztrátu 1,7 milionu korun, musí se zabránit ztrátám na konci roku," řekl Němec. Radní by podle něj nejmenovali člověka, který by ředitelem podle zákona být nemohl. Městská rada odvolala Županiče kvůli špatnému hospodaření. Divadlo vykazovalo přes vysoké dotace ztráty několik let. Letošní příspěvek činí 69 milionů korun. Divadlo ale z toto musí zaplatit 25 milionů za pronájem Kongresového centra, kde kvůli zaplavení své karlínské scény hraje.

Střet zájmů

Za Županiče se postavilo sdružení Jednota hudebního divadla. V prohlášení mimo jiné uvedlo, že jmenování Kulhánka, producenta muzikálu Dracula, vyvolává podezření ze střetu zájmů. "Nelze vyloučit (jeho) současné vazby na některou z komerčních produkcí, které o budovu karlínského divadla opakovaně usilovaly," napsal předseda sdružení Josef Herman. Otazníky kolem budoucnosti budovy vznikly už na sklonku loňského roku, kdy rada pozastavila kvůli vysokým nákladům její opravu. "Nepředpokládám to, že by tam bylo něco jiného než divadlo," řekl k tomu dnes Němec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám