Hlavní obsah

Budoucnost skloňuje odvahu, nápady a hravost, ukazuje Designblok

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctý ročník největší tuzemské přehlídky designu, módy a tvořivého ducha vůbec Designblok nabízí do neděle 9. října na téměř šedesáti místech Prahy prezentace toho nejlepšího, co poslední rok vzniklo nejen u nás, ale také ve světě. Hlavními jevišti jsou dvě superstudia, módní přehlídky pak obsadily Obecní dům.

Foto: Archiv, Právo

Šperkařka Dana Bezděková je autorkou vtipného náhrdelníku.

Článek

Superstudio Futurama (v moderní karlínské budově) je věnováno zejména interiéru a bydlení. Centrální stan šperků, módních doplňků a aktivního životního stylu se nachází v Superstudiu Šporkovský palác v Hybernské ulici.

Hvězdnými hosty jsou výrobce šperků, Ital Roberto Coin, konceptuální francouzské studio 5.5 designers, návrhář firmy Adidas Jeremy Scott nebo londýnská dvojice Edward Barber a Jay Osgerby. Tito autoři nové olympijské pochodně přivezli novou židli Tip Ton.

Ekologický atlas světa

K letošnímu ekologickému tématu celého Designbloku vznikl ve Šporkovském paláci Velký atlas světa. „Jsou to jednoduché momenty, příběhy z celého světa, na nichž si možná člověk uvědomí, že každé naše chování je spojeno s ekologií stejně jako s designem. Hledali jsme klíč k tomu, aby to lidi bavilo, aby to bylo pochopitelné a nebylo to jenom vrstvení frází o udržitelném rozvoji,“ tvrdí kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Šporkovský palác jako architektonický skvost sám stojí za návštěvu. Místnosti pětipatrové budovy ukrývají prezentace studia 5.5 designers, nejnovější kolekci Adidas, porcelánové novinky od Daniela Piršče nebo interiérové doplňky od Lucie Koldové.

Z vtipných instalací vzpomeňme módní značku Chatty v místnosti připomínající řeznictví, přírodě se zase daří v jemně krásných skleněných svítidlech od Kristýny Pojerové, které slouží i jako skleník. Novou kolekci šperků Virus vystavují Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, přívěšky ve tvaru zubů navrhl pro Belda Factory David Černý a strohá elegance i divoká extravagance vyzařuje ze šperků Dany Bezděkové.

Foto: Archiv, Právo

Šperkařka Dana Bezděková je autorkou vtipného náhrdelníku.

„Inspirací je pro mě technika, vesmír a budoucnost, protože si myslím, že svět bude stále dokonalejší,“ říká šperkařka a dodává, že je pro ni důležité, aby byly prsteny pohodlné a vydržely. Proto do nich vkládá perly nebo tyrkysy. U náušnic je podle ní zásadní, aby byly lehké. Razí filozofii, aby na sebe šperk nepoutal tolik pozornosti. „Proto dělám strohé šperky, protože klíčová je osobnost nositele,“ doplňuje.

V přízemí Superstudia Futurama byl včera odhalen dlouho očekávaný umělecký projekt Klubová epopej. Dvacet mladých výtvarníků v něm volně zpracovalo na plátna o rozměrech 300 x 200 cm téma Slovanské epopeje. Výsledek se docela povedl, i když v rámci tak širokého programu Designbloku může expozice zapadnout.

V kancelářských prostorách Futuramy stojí za pozornost kosmická výstava Electrolux Design Lab 2010, sekce Creme de la Creme, křehké korejské užité umění, robustní lustry od Ronyho Plesla nebo nápady a nadsázkou sršící instalace studentů vysokých škol.

Pro milovníky umění se pak konají expozice v Uměleckoprůmyslovém museu, Centru současného umění DOX, malé galerii v Rudolfinu, Českém centru Praha nebo v Galerii v Rytířské ulici.

Foto: Archiv, Právo

Porcelánovou kolekci Metropolis vytvořil Ateliér Lladró.

Designblok si za třináct let dokázal vybudovat v zahraničí jméno, i když prestižním a obřím evropským přehlídkám jako té v Miláně je stále na hony vzdálený. Možná je to dobře. Je menší a koncentrovanější, i když se stále rozrůstá ve směru prostorovém, počtem vystavujících i rozsahem programu. Veřejnosti navíc otevírá výjimečnou architekturu.

Také letošní ročník je důkazem, že budoucnost se bude odehrávat na konkurenčním poli netradičních přístupů, moderních technologií, nápadů a hravosti. To jsou největší zbraně, i český průmysl to díky Designbloku už pochopil.

Reklama

Související témata:

Související články

Designblok ve znamení města a ekologie

První říjnový týden se na několika místech v Praze bude konat 13. ročník Designbloku, přehlídky českého a zahraničního designu. Hlavním tématem je město jako...

Výběr článků

Načítám