Hlavní obsah

Brňany milovaný Polívka začal předčasně slavit sedmdesátku jako Lakomec

Právo, Miroslav Homola

Mim, zakladatel experimentálního divadla, neúspěšný podnikatel, mimořádně úspěšný táta, legenda a především člověk s obrovským srdcem. To všechno a zřejmě i mnoho dalšího je herec hrdý na valašský původ Boleslav Polívka. Mimořádným narozeninovým představením v roli Harpagona ve slavném Lakomci na venkovní scéně Biskupského dvora v Brně zahájili gratulanti oslavu Polívkových narozenin (narodil se 31. července). Nechyběla ani pyrotechnika, které se oslavenec nejprve trochu polekal.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vavřínový věnec coby symbol vítězů a slavných lidí ozdobil po představení Lakomce jubilanta Polívku, kterému bude sedmdesát poslední červencový den.

Článek

Představení to bylo poněkud zvláštní. Zřejmě pod vlivem narozeninové atmosféry se hodně improvizovalo a obecenstvo řvalo smíchem, zvláště když se oslavenec Polívka spolu s Michalem Isteníkem, coby Kuchařem a kočím, odrovnali a smích jim bránil v dalším posunutí děje hezkou chvíli.

„Výhodou tohoto věku je, že před sebou máme mnohem míň než za sebou,“ poznamenal Bolek k sedmdesátce. Poklonu mu stejně jako řada diváků, kteří čekali, až se mistr odlíčí, vysekla i primátorka města Markéta Vaňková. „Korunoval se valašským králem a nikdy nedá dopustit na Vizovice, své rodiště. Díky své nekonečné fantazii a vnímavosti ke všemu, co je prostě lidské, se euro- i světoobčanem stal už v době totality mnohem dřív, než jsme vůbec začali uvažovat bez hranic také my ostatní,“ uvedla primátorka pro publikaci k Polívkově sedmdesátce, která v pondělí vyšla a stala se tak dalším jeho narozeninovým dárkem.

A jak dodal ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša, v jehož provedení se Lakomec hrál, „můžeme být pyšní, že máme to štěstí a můžeme žít éru Bolka Polívky“.

Je otcem šesti dětí. Nejstarší je dcera Kamila, jejíž matkou je Stanislava Polívková. Následuje Anna, která je také herečkou. Její matkou je česká herečka Evelyna Steimarová. Hercem je také syn Vladimír Polívka, se kterým již Bolek hraje v autorském představení Šašek a syn. Narodil se do manželství s francouzskou herečkou Chantal Poullain. Současnou partnerkou Bolka Polívky je Marcela Černá, se kterou má syny Jana, Františka Antonína a dceru Marianu.

V Brně má své vlastní divadlo a na nezájem filmařů či producentů si rozhodně nemůže stěžovat. Zřejmě největší maléry ho potkaly v době vleklého soudního procesu, při kterém přišel o titul Valašského krále, který užíval v době, kdy vedl Valašské království, které spoluzakládal. Z původní recese, na kterou je Polívka kadet, se stal zajímavý byznys a ten je zjevně pro herce Achillovou patou. I proto zřejmě přišel nakonec při podnikatelském krachu o farmu v Olšanech, kde léta bydlel a která se stala jen díky jeho osobě téměř kultovním a velmi navštěvovaným místem. Poté, co ji musel opustit, záhy objekt, kam jezdily desítky tisíc lidí ročně, osiřel a zanikl.

Bolin, jak mu také kamarádi říkají, nezahořkl. S ještě větší vervou se začal věnovat hraní. Ostatně dokladem toho je letní scéna Biskupského dvora v Brně, kde se svým divadlem startuje sérii představení od 22. července, nebo účinkování ve známých Shakespearovských slavnostech.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám