Hlavní obsah

Britští Extreme Noise Terror v sobotu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Britská skupina Extreme Noise Terror je hlavní hvězdou letošního dvanáctého ročníku Fekal Party, která se uskuteční tuto sobotu v pražském klubu Modrá vopice.

Článek

Extreme Noise Terror patří spolu s Napalm Death k zakladatelům grind core. Také stavěli na maximální rychlosti, brutálním zvuku a sevřenosti skladeb. Obě skupiny jsou navíc propojené, hned po vydání jejich splitu s Chaos UK Radioactive / Earslaughter s nimi začal načas bubnovat Mick Harris od Napalm Death a v půlce 90. let byl jedním ze dvou vokalistů skupiny Death Barney. Právě dva vokály jsou poznávacím znamením skupiny.

Ryze undergroundová skupina ale zasáhla i mainstream. Natočila spolu s KLF singl 3AM Eternal, který se dostal do čela žebříčku a obě skupiny hrály společně v roce 1992 na předávání cen Brit Awards, kde zaskočili publikum nejen brutálním zvukem, ale také střelbou ze samopalu.

Po přiblížení se k metalu se skupina v 2006 s původním zpěvákem Philem Vanem a Deanem Jonesem vrátila k originálnímu pojetí, jaké přináší i jejich letošní split EP split s japonskými Slang.

Na festivalu vystoupí od 12 hodin patnáct kapel, polovina bude domácích. Ze Švýcarska přijede zběsilá deathgrindová formace Mumakil. která se dala dohromady v roce 2004. Stylově podobné zaměření má německé trio Mucupurulent působící na scéně už od půlky devadesátých let. Polská Neuropathia od ortodoxního deathcorového „prasopalu“ přešla k propracovanějšímu pojetí grindu s výraznějšími prvky rocku.

Reklama

Výběr článků

Načítám