Hlavní obsah

Britský umělec Stephen Fry oznámil, že v posledních měsících bojoval s rakovinou prostaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesátiletý britský herec, spisovatel, režisér a scénárista Stephen Fry se veřejně přiznal, že v posledních měsících bojoval s rakovinou prostaty, což podle jeho slov vyústilo v její operativní odstranění. V srdceryvném videu, které sdílel na svém blogu, poděkoval rodině a manželovi za to, že mu těžké časy pomohli překonat.

Foto: Reuters

Stephen Fry.

Článek

Talentovaný britský umělec, který si zahrál například ve filmech V jako Vendeta, Oscar Wilde nebo Hobit: Šmakova dračí poušť, ve dvanáctiminutovém videu prozradil, že se o nemoci dozvěděl před Vánoci během pravidelné lékařské prohlídky.

Lékaři mu prý dali na výběr dvě možnosti: léčbu pomocí radioterapie nebo odstranění prostaty. Fry se zmínil, že se rozhodl pro druhou možnost a že operace proběhla během ledna.

Čeká na výsledky testů

Nyní však musí počkat na výsledky testů, které ukážou, zda se rakoviny díky operaci kompletně zbavil. „Jistotu mít nebudu do té doby, dokud nebudou zkontrolovány moje hladiny PSA (prostatický specifický antigen). Pokud v mém těle z nemoci něco zůstalo, budu muset podstoupit radioterapii a celý proces začne znovu,“ přiznal.

„Rakovina je něco, co vám pořádně zazní v hlavě. ‚Proboha, Stephene, ty přece nejsi ten typ člověka, který dostane rakovinu,‘ říkal jsem si,“ popsal pocity, které mu v nezáviděníhodných časech běžely hlavou.

Nejbližším poděkoval za podporu

Nezapomněl však poděkovat ani svým nejbližším, kteří mu těžké chvíle pomáhali překonat. „Myslíte si, že se celkem rychle zotavíte, ale je to celé dost nedůstojné a nešťastné. Ovšem moje rodina a můj drahý manžel byli úžasní,“ vzdal hold o třicet let mladšímu Elliotu Spencerovi.

Fry zároveň vyzval všechny muže, aby svoji prostatu pravidelně kontrolovali, neboť rakovina prostaty prý během života postihne každého osmého muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám