Hlavní obsah

Britskou cenu Orange získal román o imigrantech z východní Evropy

Při udělování prestižní britské literární ceny Orange Prize, která je určena nejlepším autorkám píšícím v angličtině, letos uspěla favoritka Rose Tremainová. Čtyřiašedesátiletou britskou spisovatelku ocenila porota za její poslední román The Road Home (Cesta domů), který vypráví o životě imigrantů z východní Evropy v Londýně.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Spisovatelka Rose Tremainová

Článek

"Je to výjimečně silný příběh... vyprávěný s obrovskou vřelostí a humorem," řekla při udělování ceny spojené s odměnou ve výši 30 000 liber (přes 900 000 korun) předsedkyně poroty Kirsty Langová.

Hrdinou románu Cesta domů je imigrant Lev, který přijíždí do Londýna prakticky bez peněz a jen s velice kusými znalostmi angličtiny. I přesto se pokouší protlouct v prostředí, které mu připadá nesrozumitelné, často nepřátelské a místy i směšné.

Tremainová byla letos podle sázkových kanceláří velkou favoritkou. Předpovědi se nakonec vyplnily a zkušená autorka cenu za svou v pořadí desátou knihu získala.

Prozaička Tremainová je známá i českým čtenářům, v češtině vyšly například její knihy Navrácená milost, Hudba a ticho, Valentina a já nebo Zlatá horečka. V loňském roce Orange Prize obdržela nigerijská prozaička Chimamanda Ngozi Adichieová, a to za román Half of a Yellow Sun (Polovina žlutého slunce).

Reklama

Výběr článků

Načítám