Hlavní obsah

Britská galerie hrozí Wikipedii žalobou kvůli tisícům fotek obrazů

Novinky, Stanislav Dvořák

Že autorské právo platí pro originály obrazů, je jasné každému, ale mají se chránit i digitální reprodukce obrazů? Internetová encyklopedie Wikipedia si myslí, že ne. Dostala se proto do sporu s britskou Národní galerií portrétů, která jí hrozí soudem.

Článek

Derrick Coetzee pro Wikipedii stáhnul asi 3300 kvalitních fotek obrazů ze stránek britské galerie a Britové teď tvrdí, že tak porušil tamní zákony. Coetzeeho to ale nezajímá, protože Wikipedia sídlí v Americe a pouhé reprodukce děl nejsou podle informací BBC v USA chráněny zákonem.

Vedení Národní galerie portrétů (NPG) to rozhořčilo i proto, že zdigitalizování obrazů stálo údajně milión liber. Dosud NPG připravila pro internetové zájemce asi 60 000 obrazů ve vysokém rozlišení.

Galerie nabízí malé obrázky

Galerie také tvrdí, že ztráty, které ji Coetzee způsobil, ohrožují projekt digitalizování obrazů do budoucna. "Zpřístupnit co největší část našich sbírek veřejnosti je jedním z primárních cílů galerie," uvedli zástupci NPG. Digitalizace je podle nich velmi náročná a vyžaduje také výzkumnou činnost, katalogizování a velmi odborné focení.

Proto galerie požádala Wikipedii, aby obrazy odstranila, ale nedostala žádnou odpověď. Dodala, že by ráda poskytla pro její potřeby obrázky s nízkým rozlišením, ale Coetzee obešel jejich nedokonalý software a stáhl si obrazy ve velkém rozlišení.

Podle českého práva jsou chráněny i fotky uměleckých děl. V ČR by podle informací Protipirátské unie měla galerie s případnou žalobou slušnou šanci na úspěch.

Anketa

Měl by zákon chránit i digitální reprodukce obrazů na internetu?
Ano
4 %
Ne
96 %
Celkem hlasovalo 379 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám