Hlavní obsah

Britská art-rocková klasika Van der Graaf Generator v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes již klasická britská art-rocková formace Van der Graaf Generator přijede 22. ledna do pražského Paláce Akropolis. Skupina, která se v průběhu let několikrát rozpadla, se má objevit v sestavě z roku 1968.

Článek

Prehistorie Van der Graaf Generator sahá do roku 1967, kdy se poprvé sešli na univerzitě v Manchesteru zpěvák a kytarista Peter Hammil, varhaník Nick Pearne a Chris Judge Smith (bicí). Pearne ale hned v roce 1968 odešel a byl nahrazen Hughem Bantonem, s basou se připojil Guy Evans.

Od roku 1970 je členem skupiny saxofonista a flétnista David Jackson, který výrazně pozměnil zvuk skupiny. V roce 1972 se skupina rozpadá a Hammil se vydá na sólovou cestu, ale členové jsou stále v přátelském kontaktu.

V letech 1975-1978 opět krátce ožijí a vydají alba Godbluff, Still Life, World Record a The Quiet Zone / The Pleasure Dome. Hammil pak pokračuje v sólové dráze a Banton, Jackson a Evans se objevují na některých jeho nahrávkách.

V roce 2005 se Van Der Graaf Generator opět dali dohromady a vydali desku Present, pak živák Real Time a letos novinku Trisector. V současnosti hrají bez Davida Jacksona v sestavě Hugh Banton, Peter Hammill a Guy Evans.

Vstupenky jsou v prodeji v Paláci Akropolis nebo v sítích Ticketpro a Ticketportal. Poslechněte si celé písničky zde

Reklama

Výběr článků

Načítám