Hlavní obsah

Britové zkritizovali koncert Kožené

– LONDÝN

Dva anglické deníky zkritizovaly vystoupení mezzosopranistky Magdaleny Kožené v londýnské Wigmore Hall. Podle kritiků byl koncert nevyrovnaný, Tim Ashley z The Guardianu soudí, že obdiv, který si už vysloužila, není ještě zcela zasloužený. Koncert prý ukázal příliš mnoho nedostatků v přístupu Kožené na to, aby mohla být zařazena mezi velké pěvkyně dneška.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Geoffrey Norris z The Daily Telegraph si myslí, že rozhodnutí Kožené změnit dosavadní zaměření na barokní a klasickou hudbu nebylo zcela úspěšné.

Její nový program byl až na jednu výjimku celý z 20. století, ale zanechal pochyby, zda její výrazový rozsah je skutečně tak velký, aby to zvládl. Její temperament nenašel instinktivní odpověď hudebnímu charakteru nebo barvě slov a nálad. Dvě písně od Duparka měla pod kontrolou, ale vyzněly podivně studené a nesvůdné. Písně Röslera, Voříška a Petra Ebena vyzněly mnohem přesvědčivěji.

The Guardian považuje rozhodnutí Kožené zpívat v sedmi jazycích za úctyhodné, ale nemoudré, neboť Kožená zpívá přesvědčivě jen v češtině, ruštině a italštině. Pochválil úžasnou ironii, s níž podala písně Šostakoviče a vášeň při přednesu písní Jaroslava Křičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám