Hlavní obsah

Britové dají na internet archív Winstona Churchilla včetně jeho románu

Novinky, Stannislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že britský ministerský předseda Winston Churchill měl literární ambice? Jeho soukromé zápisky, dopisy i román Savrola se mají ocitnout na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Winston Churchill

Článek

Podle informací BBC bude v roce 2012 poprvé v historii zveřejněn Churchillův kompletní archív. Celkově se jedná o cca milión stránek textu.

Mezi nimi se najdou nejslavnější Churchillovy projevy z druhé světové války a také román Savrola, který budoucí vůdce Británie napsal, když mu bylo třiadvacet let. Podle vydavatelství Bloomsbury jde o brilantní příběh mladého politika, který je nápadně podobný autorovi. Zajímavé mohou být i dopisy psané sufražetce Sylvii Pankhurstové.

"Velmi podporuji tento projekt, který umožní každému přístup k písemnostem Sira Winstona Churchilla," řekl historik Sir Martin Gilbert, jenž se specializuje na Churchillův život, a archív je podle něj jako Aladinova jeskyně historických pokladů.

Winston Churchill vládl Británii za druhé světové války a potom ještě v letech 1951 až 1955.

V minulosti už byly knižně vydány mimo jiné válečné deníky německého ministra propagandy Josepha Goebbelse, z nichž je velká část k dispozici v češtině. V 80. letech minulého století vzbudil senzaci objev tzv. Hitlerových deníků, dokud se neukázalo, že šlo o podvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám