Hlavní obsah

Britka líčí osudy matek z koncentračních táborů

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská spisovatelka Wendy Holdenová představila v Knihovně Václava Havla svou knihu o třech mladých matkách, které porodily děti v koncentračním táboře.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Britská spisovatelka Wendy Holdenová

Článek

Společně s autorkou přijeli do Prahy ze zahraničí i potomci hlavních hrdinek – Eva, Mark a Hana, kterým je nyní 71 let. Holdenová uvedla, že při psaní knihy Narodili se, aby přežili jí vedle samotných dětí pomohlo i pražské Židovské muzeum.

Holdenová před třemi lety vypátrala Evu Clarkovou, která se narodila v koncentračním táboře Češce Ance. Postupně se spisovatelka seznámila ještě s dalšími „dětmi“, Hanou Lomovou-Moran a Markem Olskym, kteří s Evou sdíleli stejný osud. Jejich matky Priska a Rachel byly ze Slovenska a Polska.

Spisovatelka pak při svém bádání navštívila mimo jiné Terezín, Osvětim, Mauthausen, kde se ženy s novorozenci dočkaly konce války.

Eva česky vzpomínala na to, že její matka pocházela z Třebechovic pod Orebem a jako první z rodiny šla studovat na univerzitu. Studentkou práv však nakonec mohla být kvůli příchodu Němců jen rok. Hana výbornou slovenštinou dodala, že její matka byla učitelka, která před válkou aktivně sportovala. Marc uvedl, že sečtělý dědeček jeho matku paradoxně vedl k lásce k německé literatuře a kultuře.

Všechny tři mladé ženy otěhotněly se svými manželi, kteří holokaust nepřežili. V koncentračních táborech svůj stav tajily. Prošly Osvětimí a na cestě vlakem do Mauthausenu jim pomohli obyvatelé Horní Břízy. Děti se narodily při transportu jen několik dní po sobě.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám