Hlavní obsah

Brita, který provokoval homosexuální hrou, Uganda nepotrestá

K překvapení mnohých ugandský soud odmítnul odsoudit Brita Davida Cecila, který v africké zemi uvedl divadelní hru o homosexuálech. Šlo o odvážný čin, protože homosexualita je v Ugandě nelegální a homosexuálové bývají fyzicky napadáni.

Foto: Profimedia.cz

Producent David Cecil

Článek

David Cecil řekl BBC, že případ byl smeten ze stolu buď kvůli nedostatku vůle, nebo kvůli nedostatku důkazů. Původně byl zatčen v září kvůli hře The River and the Mountain, kterou uvedl bez schválení úřadů. Hrozily mu až dva roky vězení.

Cecil zatím vyjádřil své potěšení z rozhodnutí soudu. „Dnešní výsledek ukázal, že v Ugandě existuje funkční soudnictví, a vrátil mi víru v ugandskou společnost,“ řekl producent.

Žalobce prý uvedl, že mu policie pořád nepředala spisy. To by mohlo naznačovat, že vyšetřování bylo zastaveno, nebo že nemají žádné důkazy. Cecil řekl, že už hru nebude uvádět, protože cenzura, kterou provedla tamní Mediální rada, dílo úplně vykuchala.

Prezident: Nezabíjejte gaye

Nenávist namířená proti homosexuálům v Ugandě nepolevuje. Parlament dokonce uvažoval o zvýšení trestů za homosexuální chování.

V roce 2011 byl gay aktivista David Kato umlácen k smrti. Policie stále tvrdí, že to nebylo kvůli homosexualitě. V parlamentu se nedávno projednával návrh, aby mohlo být homosexuální chování trestáno i smrtí, od toho se ale údajně už ustoupilo. Ugandský prezident Yoweri Museveni minulý týden vyzval, aby gayové nebyli zabíjeni, ani trestáni, ale dodal, že homosexualita by se neměla ani propagovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám