Hlavní obsah

Brian Talbot: Brilantní dobrodružství nové vlny sci-fi

Novinky, Vojtěch Čepelák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kořeny dospělosti anglofonního komiksu leží v letech 1978-82, kdy vyšla první polovina Dobrodružství Luthera Arkwrighta od Angličana Briana Talbota. Ten se inspiroval extrémně inovátorským francouzským komiksovým měsíčníkem Métal Hurlant (Řvoucí kov) takových ikon jako např. Moebius (Arzach) a také filmem (Sam Peckinpah, Sergio Leone).

Článek

Po něm přišly další základní kameny špičkového anglosaského komiksu: V jako Vendeta, Vrána, Batman: Návrat temného rytíře, Watchmen/Strážci a Maus. Příběh je ovlivněn novou vlnou science fiction, výsledkem je mix silných a kvalitních sci-fi prvků a do té doby tabuizovaných témat.

Zápletka stojí na existenci myriád paralelně existujících Zemí s odlišnou historií a globální válce, která se vede v pozadí tohoto multiverza: Organizace tzv. rozkolníků podporující totalitní režimy vs. nejideálnější varianta Země zvaná 00-00-00 a její agent Arkwright, podivný člověk cestující mezi alternativami pouhou silou vůle.

Na pozadí těchto událostí stojí propracovanost prostředí, násilí, sex, filozofie, politika a samotná komiksová forma. Všechny si je můžeme demonstrovat na Zemi 00-72-87. Británii zde vládne puritánská teokracie potomků Olivera Cromwella a vy se můžete připravit na peklo připomínající 1984 v precizně prokresleném světě s velmi otevřenou brutalitou, sexem a filozofií (nejen) Timothyho Learyho.

Co však především dělá z Arkwrighta v žánru komiksu naprosto zlomovou věc, je jeho forma. I po všech těch letech od jeho vzniku jde pořád ještě o nejnovátorštější komiks dostupný na českém trhu. Talbot zde vlastně vytvořil dodnes používaný, kvalitativně vyšší stupeň komiksového vyprávění. Některé experimenty s perspektivou a úhly pohledu jsou nepřekonatelné.

Naprosto nově se zachází i s rozvržením panelů na stránce: nezapomenutelná je třeba sedmistránková bezeslovná bojová sekvence, která obsahuje osmdesát čtyři rámečků a přitom dějově trvá pouhých několik vteřin. Toto je titul, který v komiksovém umění přinesl novou úroveň kvality, komiks, který je absolutní špičkou i dnes. Je to lekce, která se nezapomíná.

Brian Talbot: Dobrodružství Luthera Arkwrighta, překlad Dana Krejčová, Comics Centrum 2005, 288 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám