Hlavní obsah

Bratři Formanové uvedou Rusalku u lesního jezírka

Bratři Petr a Matěj Formanové v neděli uvedou první část svého netradičního projektu na motivy opery Rusalka skladatele Antonína Dvořáka a libretisty Jaroslava Kvapila. Se souborem Divadla Husa na provázku a přibližně 150 diváky odjedou vlakem z Brna do Bílovic nad Svitavou a u lesního jezírka předestřou svůj pohled na klasické dílo. Akce se celkem uskuteční jen třikrát, řekla dramaturgyně Husy na provázku Barbara Vrbová.

Článek

Co přesně lidé u jezírka uvidí, ještě není zřejmé. "Nelze říci, co všechno se stane. Bratři Formanové vyznávají otevřené, mezižánrové divadlo. Bude to překvapení pro herce i pro diváky a nejspíš to bude pokaždé jiné," uvedla Vrbová.

Oficiální název večera je Cesta za Rusalkou aneb Krátké pobývání v divadelních okolnostech plných malých zázraků. V příští sezoně chtějí bratři Formanové, synové slavného filmového režiséra Miloše Formana, pokračovat v rozebírání Rusalky v sídle Husy na provázku. Předlohu prý pojmou jako loutkovou činohru s operními intermezzy. V červnu 2009 pozvou diváky znovu do exteriérů k vyvrcholení celého třídílného projektu.

Petr Forman kvůli Rusalce vstoupí v Huse na provázku do angažmá jako kmenový režisér. Jeho vidinou je uvádět Rusalku pod širým nebem u různých krásných evropských jezer, uvedl umělecký šéf Vladimír Morávek.

Nedělní večer začne pro příznivce alternativního divadla již na nádraží v Brně. V pronajatých vagonech se spolu s účinkujícími přepraví do Bílovic, odkud je čeká pěší výlet k jezírku. "Všichni by si měli vzít s sebou karimatku, deštník a baterku," podotkla Vrbová.

Reklama

Výběr článků

Načítám