Hlavní obsah

Botanický labyrint nově zkrášluje piazzettu Národního divadla

– Praha
Novinky, kor

Netradiční umělecký koncept devíti set rostlin zkrášluje od 1. července náměstí Václava Havla v prostorách Národního divadla v Praze. Umělecká instalace má návštěvníkům připomenout objev největšího leknínu, zároveň ale vyzdvihuje důležitost zeleně ve veřejném prostoru.

Botanický labyrint na piazzettě Národního divadla Video: Novinky

 
Článek

Za uměleckým počinem Victoria Pragensis stojí český architekt Juráš Lasovský. Návštěvníci si jej budou moci prohlédnout až do 3. srpna.

Pro labyrint jsou rostliny klíčovým prvkem a dle umělce představují důležitou roli v kontextu městského designu. Mezi stovkami vybraných rostlin jsou zahrnuty i ty léčivé, které mají propojovat historické dědictví přírodní medicíny se současností. Společně pak tvoří dočasnou přírodní krajinu v protikladu k okolním budovám Národního divadla.

Přesah umělecké instalace do veřejného prostoru

„Zeleň je vnímaná jako ukazatel kvality města a má často velký vliv na výběr lokality pro bydlení, práci i zábavu,“ tvrdí Lasovský a dodává, že obyvatelé stále více vnímají město jako svůj osobní prostor.

Instalace svým latinským jménem odkazuje na viktorii královskou, největší leknín světa, kterou objevil český badatel a botanik Tadeáš Haenke v roce 1801.

Výstavu si návštěvníci budou moci prohlédnout až do 3. srpna, poté se na místo vrátí již tradiční Dyzajn market. „Další akci zatím neplánujeme, piazzetta Národního divadla je specifický prostor, který není možné neustále zaplňovat uměleckými instalacemi,“ uvedl produkční instalace Jan Búrik.

Piazzetta nese od 4. října 2016 jméno po prvním českém prezidentu Václavu Havlovi. Prostor náměstí je dlouhodobě využíván jako platforma pro umělecké a společenské projekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám