Hlavní obsah

Bonnie Tyler: Neskládám, v tom netkví můj talent

Právo, Šárka Hellerová

Největší úspěchy prožívala britská zpěvačka Bonnie Tyler v osmdesátých letech, kdy v hitparádách bodovala píseň Total Eclipse of the Heart. Koncem dubna si příznivci její kariéru budou moci připomenout na třech koncertech v České republice.

Foto: ČTK

Bonnie Tyler dnes na koncertech zpívá hodinu a půl.

Článek

„Jsem si jistá, že se lidé budou dobře bavit. My si to na pódiu opravdu užíváme. Hrajeme mnoho starých písniček, které proložíme několika novinkami. Publikum se mnou většinou zpívá,“ zve fanoušky Bonnie Tyler na koncerty 22. dubna v Brně, o den později v Ostravě a 25. dubna v Praze.

Vaše nejúspěšnější píseň Total Eclipse of the Heart má v původním albovém znění sedm minut. Zpíváte na koncertech tuto verzi?

Rozhodně. Existuje sice i kratší singlová verze, ale koncerty si zaslouží tu originální. Je to jeden z mých největších hitů z osmdesátých let a hudba z té doby je stále velmi oblíbená.

V Americe se na prvním místě žebříčku držela čtyři týdny, v Anglii tři. Celé album vstoupilo do britské hitparády rovněž prvním místem. Byla to neuvěřitelná doba, rok 1983. Video k písničce bylo nominováno na Grammy. Bylo to neuvěřitelné, byla jsem šťastná.

Musela jste tehdy být v jednom kole.

Nonstop, ale to jsem pořád. Byla jsem na prvních místech žebříčků, což jsem si přála. Proto, i když to bylo mnoho povinností, byla to milá práce.

Tu skladbu vám napsal Jim Steinman. Pamatujete si na moment, kdy jste ji slyšela poprvé?

Zdála se mi tak nádherná, že jsem plakala. Ale nečekala jsem, že to bude takový hit, právě proto, že byla tak dlouhá. Už je to dávno, nicméně stále miluji chvíle, kdy ji zpívám.

Nahrála jste šestnáct studiových alb. Které je vám nejbližší?

To poslední. Jmenuje se Rocks and Honey a vzniklo před dvěma lety v Nashvillu. Byli tam muzikanti, se kterými jsem chtěla na albu pracovat.

Nashville je pro natáčení desky skvělé místo, je tam neuvěřitelné množství výtečných muzikantů. Mám sice dobrou kapelu, ale chtěla jsem změnu. Bylo to tam krásné.

Sama písně neskládáte. Jak si vybíráte svůj repertoár?

Mám dohody s mnoha vydavateli. Když vybírám repertoár, mám s nimi schůzky a oni mi pustí mnoho skladeb, ze kterých si mohu vybírat. Jsem s kvalitou písní, které jsou mi nabízeny, velmi spokojená. Bylo těžké si vybrat. Kdybych mohla, nahraji jich na album mnohem víc.

Skládáte někdy sama?

V tom netkví můj talent. Nějaké písně jsem napsala, ale nepovažuji to za svou nejsilnější stránku. Tou je zpěv.

Máte silný, lehce hrubý hlas. Máte před koncertem nějaký zvláštní režim, abyste vše uzpívala?

Mé koncerty trvají hodinu a půl a všechny písničky jsou intenzivní. Vydám během představení spoustu energie, zazpívat to celé naplno není snadné. Proto spolupracuji s hlasovým koučem, který mi před některými koncerty pomáhá se rozehřát. Není to zpěv, ale spíš vydávání zvláštních zvuků a dýchací cvičení. Velmi to pomáhá. I když kouč není přímo se mnou na turné, je na telefonu a pracuje se mnou.

V roce 2013 jste reprezentovala Velkou Británii v soutěži Eurovision Song Contest. Prý vás do ní lákali už v osmdesátých letech.

Ano, chtěli mě už tehdy. Ale to jsem díky úspěchu písně Total Eclipse of the Heart naprosto neměla čas. A ani to nebyl dobrý nápad. Proč bych to tehdy dělala, když jsem byla na vrcholu? Když na to přišla řeč nyní, vydávala jsem zrovna album a tohle byla dobrá reklama. Získalo mi to pozornost.

Víte, bylo mi naprosto jasné, že nevyhraju, to se dalo snadno předpokládat. Ale byla to pro mě milá příležitost.

Jací hudebníci vás v poslední době zaujali?

Dneska je na scéně mnoho dobrých zpěváků. Ed Sheeran je fantastický, nemyslíte? Písnička Thinking Out Loud je brilantní. Znám Amy Wadgeovou, dívku, která ji s ním napsala. Je to šikovná autorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám