Hlavní obsah

Bohemia Jazz Fest opět doveze hvězdy

Právo, Vladimír Říha

Po sedmé se naplní náměstí českých a moravských měst jazzovou hudbou. Čechoameričan Rudy Linka, známý kytarista a organizátor, připravil nový ročník Bohemia Jazz Festu, přehlídky nejkvalitnější jazzové hudby.

Foto: Michaela Říhová, Právo

"Jazz je jako droga," říká Rudy Linka

Článek

„Letošní ročník má ale několik novinek,“ řekl dnes Linka Právu. “Zahajujeme novou tradici, kdy chceme v každém ročníku představit jednu výraznou jazzovou zemi a první bude letos Norsko,“ dodal Linka. Další novinkou je spoluúčast České televize, která bude připravovat do vysílání po koncertech Festivalové minuty.

Díky sponzorům budou koncerty opět zdarma. Návštěvníci tak mezi 12. a 23. červencem uslyší na osmi koncertech v sedmi městech jazzovou špičku ze zahraničí a i z domova. První dva koncerty budou tradičně na pražském Staroměstském náměstí. Na prvním zahraje největší hvězda festivalu americký pianista McCoy Tyner, na druhém hvězdy norského jazzu – kytarista Terje Rypdal, zpěvačka Inger Maria Gundersenová a dánský trumpetista Palle Mikkelborg.

„Festival není cirkusem, kde by stejná skupina muzikantů objížděla všechna města,“ konstatuje Linka. Proto každý koncert má jiné složení. Tak v Domažlicích, Plzni, Táboře, Brně, Prachaticích a Českých Budějovicích zahrají i hráči, kteří se v Praze neobjeví. Brno uvidí kromě jiných i amerického kytaristu Johna Scofielda, Plzeň pianistu Danilo Peréze, Tábor trumpetistu Toma Harrela, Prachatice polskou skupinu Mikromusic a závěrečný koncert 23. července v Českých Budějovicích indického bubeníka Triloka Gurtu.

V Praze bude vyhlášen i vítěz letošní skladatelské soutěže. Mezi 40 mladými autory do 35 let zvítězil Petr Beneš, jehož skladbu Waiting for Art slyší Pražané hned první den festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám