Hlavní obsah

Bohatá bilance naší grafiky loňského roku

Právo, Peter Kováč

Pražský Clam-Gallasův palác hostí do 22. března 21. ročník celostátní soutěžní přehlídky Grafika roku a s ní související výstavu nového laureáta prestižní Ceny Vladimíra Boudníka. Jde o nejstarší kontinuální soutěžní přehlídku českého výtvarného umění.

Foto: katalog výstavy

Jindřich Růžička - Perugia, linoryt

Článek

Letošní výstava nenabízí jen desítky nejrůznějších tisků v mnoha grafických technikách, ale je soustředěna i na autorské knihy a jejich dosavadní bilanci z let 1997–2013.

Je to ta nejzajímavější část expozice. Autorské knize se u nás daří a stal se z ní skutečný výtvarný fenomén.

Výtvarníci si z vlastní potřeby vytvářejí v omezeném nákladu nádherně graficky vybavené publikace a každá kniha je autorským originálem, tiskem počínaje a vazbou konče.

Na výstavě tak najdeme knihy Květy Pacovské (nestorky a královny této výtvarné disciplíny), Lenky Vilhelmové, Evy Holé, Petry Juřenčákové, Sylvie Currin Kořánkové nebo Martina Raudenského.

Co exemplář, to výtvarný nápad dotažený do absolutní preciznosti. Eva Holá dokonce imitovala stav, kdy knihu vzpomínek v tropech napadnou termiti a části stránek vykousají a pokálejí do výtvarně imponujících abstraktních tvarů.

Jubilejní, 20. Cenu Vladimíra Boudníka získal grafik Jindřich Růžička, který má v Clam-Gallasově paláci v rámci Grafiky roku vlastní retrospektivu. Rodák z Police nad Metují je nejen grafikem, ale také malířem, kreslířem, fotografem, restaurátorem a literátem.

Hlavním tématem jeho grafických listů jsou městské scenérie a panoramata, mimořádná krása starých i současných industriálních staveb.

Výtvarná podoba připomene klasické ilustrace Gustava Dorého z 19. století. Ostatně Dorého Růžička odmala obdivuje. Škoda že jeho retrospektiva v rámci výstavy není větší. Bylo by zajímavé vidět vedle sebe Růžičkovy černobílé lineární linoryty a jeho obrazy i fotografie, které se s nimi výtvarně a tematicky prolínají.

Z výtvarníků letos nepovšimnutých porotou oceňme Martina Velíška za jeho grafickou hříčku Skákal pes přes oves, což je působivá trojrozměrná grafická miniatura. Repríza celé výstavy se v dubnu uskuteční v Sokolově.

Grafika roku 2014 a Boudníkova cena
Clam-Gallasův palác, Praha, do 22. března

Reklama

Výběr článků

Načítám