Hlavní obsah

Bobby McFerrin vystoupí v Praze a Ostravě s českým sborem Akcent

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký zpěvák a hudebník Bobby McFerrin vystoupí 9. května v Praze a o den později v Ostravě. Na pražský koncert ve Fóru Karlín, který byl už několik měsíců vyprodán, byla navýšena kapacita a do prodeje šlo ještě více než sto vstupenek.

Foto: archív umělce

Bobby McFerrin míří koncertovat do České republiky.

Článek

Na výzvu McFerrina, že hledá doprovodné a capella zpěváky na své dva české koncerty, reagovaly na dvě desítky souborů, sborů či sólistů. Vybrán byl liberecký sbor Akcent.

McFerrina bude doprovázet na koncertech nazvaných Circlesongs, naplněných improvizovanými skladbami. Nejdůležitějším kritériem pro výběr byla chuť, odvaha a schopnost zpěváků na pódiu improvizovat, neboť koncertům nepředcházejí žádné zkoušky.

Akcent Liberec je šestnáctičlenná vokální skupina, která vznikla roku 2003 a její repertoár je zaměřený na jazz, pop i rock. Své aranže oživuje i díky beatboxu. Právě pro tuto všestrannost prošla do finálního výběru. McFerrina doprovodí ve zmenšené sestavě dvanácti členů, což jí dovolí vystoupit na každém z koncertů v jiném složení.

Foto: archív kapely

Sbor Akcent Liberec

„Je to pro nás obrovská příležitost sdílet koncert s tak skvělým zpěvákem a improvizátorem, jako je Bobby McFerrin,“ říká sbormistryně Helena Krasnická.

„Improvizace je momentální prožitek svobody, kdy se člověk dostává až do meditativního stavu. Okusit toto před několikatisícovým publikem bude jistě jedinečným zážitkem.“

Projekt Circlesongs je inspirovaný albem, jež McFerrin nahrál v roce 1997 a na němž jeho hlas ve spontánních improvizacích doprovází dvanáct zpěváků a zpěvaček. Kombinuje tajemné slabiky s cyklickými rytmy i exotickými zvuky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám