Hlavní obsah

Blízká setkání výtvarného druhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pilotním ročníku se opět uskuteční festival Otevřené ateliéry Praha, který si klade za cíl propojit výtvarníky s veřejností a umožnit lidem nahlédnout do zákulisí vzniku jejich děl. Desítky ateliérů umělců i designérů se otevřou od 17. do 19. června.

Foto: Markéta Jonešová

Prostory Pavla Příkaského.

Článek

„Iniciativa primárně vzešla od spoluzakladatelky festivalu Ivony Dresslerové, která navštívila podobnou akci v zahraničí a v Praze jí něco takového chybělo,“ sdělila Právu jedna z produkčních Petra Widžová.

Druhé vydání nese leitmotiv udržitelnost v umění a kultuře, kterou organizátorky chápou především jako hledání cest k zachování životního prostředí za účelem plnohodnotného života bez dopadů na jiné entity.

„Přemýšlení o procesech ovlivňujících naši planetu, a to i v rámci umělecké produkce, která má sílu se k těmto otázkám vyjadřovat, vnímáme jako důležité. Současně je umělecká produkce, stejně jako jakákoliv jiná, zodpovědná za materiály a způsob uvažování s jejich nakládáním,“ vysvětlila letošní námět Widžová.

Soukromé prostory zpřístupní třeba Martin Salajka, Jakub Janovský a Pavel Příkaský nebo tvůrci sdružení v Inkubátoru Krenovka, MeetFactory či SmetanaQ. Zahájení se odehraje v předvečer 16. června v Loftu Bubny.

„Zejména pro mladé umělce jde o možnost vlastní propagace. Byly bychom rády, kdyby se kvalitní umění dostávalo stále více do běžných domácností a odboural se stereotyp jisté nedostupnosti,“ doplnila produkční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám