Hlavní obsah

Bez šumu lidí se nám nedaří dýchat, vzkazují Tolstoys v novém singlu Tempo

Právo, jaš, kul

Než udeřila koronakrize, měli před sebou slovenští Tolstoys hektické období. Připravovali české turné s kapelou Viah a v den, kdy se zavřely hranice, měli na Slovensku natáčet videoklip k singlu z připravované druhé desky. Nic z těchto plánů se neuskutečnilo.

Videoklip k písni Tempo skupiny TolstoysVideo: archiv kapely

 
Článek

Ústřední dvojice Ela Tolstova a Michal Smetana navíc od zbytku kapely zůstala oddělená v Praze. Se svými prožitky se nyní Tolstoys vyrovnávají prostřednictvím nové skladby Tempo. Využitý šum lidských hlasů má připomenout pocit dříve plných koncertů a barů, zážitek z videoklipu umocňuje speciální „korona kostým“.

Písnička Tempo vznikala mezi Prahou, Bratislavou a Berlínem po mnoha hodinách internetových konferenčních hovorů. Tolstoys na ní spolupracovali s novozélandským producentem žijícím v Německu Drewem Dealem z kapely People Club. O mastering se postaral berlínský producent Zino Mikorey.

Bezprostředně před přípravou skladby se život kapely dočasně úplně zastavil. „Z nabitého programu se náhle stal zmatený pocit nicoty. Mysleli jsme si, že budeme mít čas věci doběhnout a zpomalit. Už po týdnu v karanténě nám ale bylo jasné, že čas na oddych, který nám v našich normálních rychlých životech tolik chyběl, nám v tak extrémní dávce vůbec nevyhovuje. Začali jsme proto hledat způsob, jak zůstat v kontaktu, využít čas zrušených koncertů a vytvořit něco nového,“ říká zpěvačka a skladatelka Ela Tolstova.

Původně plánovaný singl ke skladbě Tři města, který se vztahoval ke zrušenému turné s Viah, Tolstoys vydat nechtěli. „Na druhou desku máme rozdělaných více skladeb, situace nás ale ovlivnila tak silně, že jsme tu emoci museli zpracovat v úplně nové písničce,“ upřesňuje Tolstova.

V omezeném režimu se hudebníkům podařilo dát dohromady video, které natočila Elina spolubydlící, studentka FAMU Natália Pavlova. Kamarádi pomohli s pronájmem techniky a vhodný „korona kostým“ vytvořila mladá návrhářka Vivien Babicová. Finální postprodukci všech vizuálů a videa zastřešila grafička Kristýna Kulíková, která dlouhodobě spolupracuje například s Tommym Cashem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám