Hlavní obsah

Berlinale začalo minutou ticha za oběti terorismu

Právo, Věra Míšková

Minutou ticha za oběti teroristického útoku v Hanau začal ve čtvrtek 70. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně. „S velkým zděšením a zármutkem se Berlinale dozvědělo o osudném útoku v Hanau. Naše sympatie směřují k obětem a jejich rodinám. Berlinale stojí za tolerancí, respektem a pohostinností, staví se proti násilí a rasismu,“ uvádí se v prohlášení festivalu.

Foto: ČTK/AP

Margaret Qualleyová (vlevo) a Sigourney Weaverová na Berlinale.

Článek

Ještě před samotným zahájením proběhla tisková konference hlavní poroty, kterou její předseda Jeremy Irons otevřel netradičně. Poté, co poděkoval festivalu, který ho předsednictvím poctil, řekl, že by se nejprve v osobní rovině rád zmínil o některých poznámkách, které v minulosti údajně učinil a teď se znova objevily v určitých médiích.

„Nerad s tím ztrácím čas, ale nechci, aby to pokračovalo jako rozptýlení Berlinale. Za prvé, z celého srdce podporuji globální hnutí za řešení nerovnosti práv žen. Za druhé, tleskám legislativě manželství homosexuálních párů všude tam, kde bylo dosaženo. A za třetí podporuji právo žen na potrat, pokud se tak rozhodnou. Tato tři lidská práva jsou podle mě zásadními kroky k civilizované a humánní společnosti, o kterou bychom měli všichni nadále usilovat. Je mnoho částí světa, kde tato práva nemají,“ řekl Irons. Vyjádřil i naději, že se zmíněná témata objeví i v některých filmech.

Foto: ČTK

V čele poroty stojí herec Jeremy Irons. Vystoupil před zahájením festivalu.

Hned ten úvodní, Můj rok se Salingerem, natočil kanadský režisér Philippe Falardeau podle autobiografické knihy Joanny Rakoffové. Jeho hlavními hrdinkami jsou dvě ženy. Mladá Joanna (Margaret Qualleyová) pracuje v devadesátých letech minulého století jako asistentka literární agentky J. D. Salingera Margaret (Sigourney Weaverová) a má za úkol vyřizovat korespondenci s jeho fanoušky. Přitom sama sní o tom, že se stane spisovatelkou.

Ve filmu, který se odehrává v New Yorku, Falardeau vystihl nejen mnohé o vztahu člověka k literatuře, o vzájemných vztazích žen a mužů i lidí různých generací, ale především výtečně zachytil přerod starého světa do nového, internetového.

„Mám ráda postavu Margaret,“ řekla po projekci novinářům Sigourney Weaverová. „Není úplně nejsympatičtější, žije uzavřená v literárním prostředí, sama je tajemná, nepřístupná. Ale je součástí newyorského literárního světa, který pořád ještě existuje, i když čím dál méně. A ona ho udržuje, udržuje oheň, který v její agentuře zažehli lidé jako Agatha Christie, F.S. Fitzgerald a další.“

V pátek začala hlavní soutěž, která představí osmnáct filmů, z nichž šest natočily ženy. Česká kinematografie má svého zástupce v sekci Berlinale Special, kde bude uveden film Šarlatán, v nové soutěžní sekci Setkání se představí Služebnice a v sekci Forum film Frem.

Bývalý šéf Berlinale Dieter Kosslick: Vše začíná a končí u lidských práv

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám