Hlavní obsah

Benátky otevře Matt Damon, přijede i Clooney

Právo, Iva Přivřelová

Ve středu začne Benátský filmový festival. Je letošní poslední velký evropský, současně s ním ale startuje oscarová sezóna. Na ostrov Lido u Benátek se sjedou filmaři a herci, kteří představí několik velmi očekávaných snímků.

Foto: Reuters

Do Benátek přijede George Clooney.

Článek

Alexander Payne slavnostně otevře 74. ročník festivalu tragikomedií Zmenšování, v níž si Matt Damon zahraje muže, jenž se s manželkou zapojí do projektu zmenšování lidí.

George Clooney představí svůj další režijní počin, krimi komedii Suburbicon: Temné předměstí, také s Damonem v hlavní roli. Darren Aronofsky promítne horor Matka!, Guillermo del Toro drama The Shape of Water (Tvar vody).

Festival v Benátkách dostal v posledních několika letech do programu několik pozdějších oscarových vítězů, díky čemuž jeho prestiž i zájem hollywoodských jmen o účast na něm stouply.

O Zlatého lva se nicméně ucházejí také Hirokazu Koreeda z Japonska, čínský umělec Aj Wej-wej, vítěz z Cannes Abdelattif Kechiche, americký veterán Paul Schrader či dokumentarista Frederick Wiseman se svým 197 minut dlouhým opusem o newyorské veřejné knihovně.

Jednadvacet soutěžních snímků posoudí porota vedená americkou herečkou Annette Beningovou. Vedle ní zasednou režisér Edgar Wright, herečka Rebecca Hallová, vítězka posledního Berlinale Ildikó Enyediová a italská herečka Jasmina Trincaová, známá z letošního karlovarského festivalu. Vítěze budeme znát v sobotu 9. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám