Hlavní obsah

Během Světového dne divadla zazní Mezinárodní poselství

Právo, rh

Od roku 1961 se z podnětu Mezinárodního divadelního institutu slaví 27. březen jako Světový den divadla. K této příležitosti se organizují různé národní i mezinárodní akce, festivaly, sympozia či setkání, na nichž je čteno Mezinárodní poselství, jehož autorem je každoročně některá světově proslulá divadelní osobnost. Letošní zamyšlení nad vztahem života a divadla napsal brazilský dramatik, spisovatel, režisér a pedagog Augusto Boal.

Foto: Josef Hradil, Právo

Divadlo je způsob života.

Článek

„Běžný život lidské společnosti je do značné míry teatrální. Mezilidské vztahy mají jisté divadelní rysy: využívání prostor, řeč těla, volbu slov a modulaci hlasu, konfrontaci myšlenek a vášní. Zkrátka vše, co používáme na divadelních prknech, používáme i v běžném životě. Jsme prostě lidmi od divadla! Jednou z hlavních funkcí našeho umění je pomáhat lidem, aby si uvědomili teatrálnost každodenního života, kdy herci jsou zároveň i diváky, kdy jeviště a hlediště jsou zaměnitelné. Divadlo není jenom událost, je to způsob života,“ říká Boal.

Jako teatralizovanou realitu chápe i světovou ekonomickou krizi a její důsledky: „Bylo to prostě jen špatné divadlo, neblahá zápletka, v níž několik málo lidí mnoho získá a mnoho lidí přijde o všechno. Politici z bohatých zemí se potají scházeli a ze svých setkání přinášeli magická řešení. My, oběti jejich rozhodnutí, jsme zůstali diváky, co sedí v poslední řadě na bidýlku.“

Boalovo prohlášení zazní v pátek v plném rozsahu před představeními v mnoha světových divadlech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám