Hlavní obsah

Beethovenův pomník v Karlových Varech se dočká opravy

– Karlovy Vary

V Karlových Varech má být opravena do dvou let část monumentálního pomníku hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena, který byl poškozen po druhé světové válce. Obnovu díla karlovarského sochaře Hugo Uhera, který pomník dokončil v roce 1929, inicioval místní Rotary klub a pro akci získal souhlas magistrátu jako vlastníka památky.

Foto: Profimedia.cz

Monumentální pomník v Karlových Varech se od války konečně dočká rekonstrukce.

Článek

Z Beethovenova pomníku u sanatoria Richmond, který je považován některými odborníky za jeden z nejkrásnějších v Evropě, zmizely v roce 1946 dva velké bronzové alegorické reliéfy. Ženské akty v životní velikosti představovaly blahodárné působení hudby na lásku i útěchu, jíž hudba zmírňuje žal, uvedl primátorův náměstek Jiří Klsák (KOA). Podle něho patrně někomu vadily kvůli německým nápisům.

Foto: Profimedia.cz

Beethovenovu sochu na paměť jeho návštěvy Karlových Varů v roce 1929 vytvořil sochař Hugo Uher.

"Kam zmizely, to už nikdo neví," konstatoval náměstek. Mají je nahradit repliky zhotovené podle dobových zobrazení, které by měly stát celkem asi 300 tisíc korun. Peníze chce získat Rotary klub od sponzorů a použít i své vlastní peníze. Desky ale už určitě z bronzu nebudou, uvedl Klsák. Dílo by to prodražilo minimálně o dalších 200 tisíc korun a mohli by na ně dostat zálusk zloději kovů, dodal.

Hugo Uher

Autor Beethovenova pomníku Hugo Uher zhotovil mimo jiné náhrobek karlovarského hoteliéra Karla Puppa a mezi nejvýznamnější tvůrce se pak zařadil například stavbou mauzolea v severočeské Raspenavě.

Osud byl ale k němu krutý a i když stál celý život mimo politické dění, upadl po válce v nemilost kvůli sňatku se sestřenicí Karla Hermanna Franka. Zemřel v roce 1945 v pankrácké věznici.

Beethovenův pomník se má dočkat nových reliéfů do 6. srpna 2012. To si lázeňské město připomene 200. výročí od dobročinného koncertu ve prospěch požárem postižených lázní Baden u Vídně, který v Karlových Varech skladatel pořádal.

"Zhotovení odlitků se ujme možná někdo z místních výtvarníků," uvedl Klsák.

Reklama

Výběr článků

Načítám