Hlavní obsah

Banksyho variace na Moneta se v aukci prodala za 226 milionů korun

Olejomalba streetartového umělce Banksyho, která je variací na slavný obraz impresionisty Claudea Moneta, se v Londýně prodala za 7,6 milionu liber (226 milionů korun). Informovala o tom agentura AFP. Podle aukční síně Sotheby's jde o druhou nejvyšší částku, za niž se kdy dílo tajemného britského tvůrce podařilo vydražit.

Foto: Sotheby's

Banksyho Show me the Monet (Ukaž mi toho Moneta)

Článek

Odborníci původně odhadovali cenu Banksyho obrazu na tři až pět milionů liber (89 až 147 milionů korun), takže výsledek výrazně předčil očekávání. „Kladívko odkleplo poté, co se strhla bitva mezi pěti odhodlanými sběrateli, kteří během devíti minut konečnou cenu navýšili daleko za odhad,” uvedla aukční síň.

Banksyho malba má název Show me the Monet (Ukaž mi Moneta), jde přitom o slovní hříčku, název zní v angličtině stejně jako věta Show me the money (Ukaž mi ty peníze). Je jeho osobitou současnou verzí Monetova obrazu Jezírko s lekníny. Idylickou atmosféru vrcholného díla impresionismu ale narušují napůl potopené nákupní vozíky a dopravní kužel.

Banksy přišel o ochrannou známku na dílo, protože tají identitu

Kultura

Před rokem se Banksyho obraz s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament), na němž jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu, prodal za 9,9 milionu liber (296 milionů Kč). To je dosud rekordní částka za dílo tohoto umělce.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné výtvarníky. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za astronomické částky. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám