Hlavní obsah

Bach pro všechny. Nový festival nabídne koncerty v pražských palácích a chrámech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový hudební festival Bach for All proběhne 14. až 28. července 2017 a nabídne v Praze sedmnáct koncertů. Široké veřejnosti chce připomenout genialitu skladatele Johanna Sebastiana Bacha.

Foto: Ilona Sochorová

Mezzosopranistka Markéta Cukrová

Článek

„Ve festivalovém programu nalezne posluchač renomované interprety z České republiky i zahraničí, kteří se představí z velké části s repertoárem Johanna Sebastiana Bacha. Mezi významná jména patří oceňovaný český soubor Barocco sempre giovane, který vystoupí nejprve s českou hobojovou špičkou Vilémem Veverkou a následně s izraelským hostem, dirigentem a cembalistkou Shalevem Ad-El,” uvedl za pořadatele Mario Sečkár.

Slovenská Cappella Istropolitana představí i francouzského flétnistu Philippa Bernolda nebo amerického houslového virtuosa slovenského původu Filipa Pogádyho. Mezi další jména patří fenomén Barbara Maria Willi, český klavírní talent Karel Vrtiška, cembalista Vojtěch Spurný a soubor Bach Collegium Praha.

Varhanní recitály provedou Pavel Svoboda, Vladimír Kopáčik nebo vůdčí osoba mladé rakouské varhanní generace Peter Frisée. S vokálním souborem I Dilettanti se představí varhaník Jan Doležal, jenž nadchnul posluchače v mnoha evropských zemích. Ensemble Inégal před nedávnem exceloval na Pražském jaru a na festivalu Bach for All se představí s Bachovými kantátami pod řízením Adama Viktory. V kostele sv. Jakuba, kde je největší pražský varhanní nástroj, se představí členka Státní opery, sopranistka Ludmila Vernerová, společně s titulární varhanicí svatojakubských varhan Irenou Chřibkovou a trumpetistou Janem Vernerem.

Foto: Martin Přibyl /CNC/ , Profimedia.cz

Břevnovský klášter

Slavnostní závěrečný koncert festivalu proběhne v Chrámu Matky Boží před Týnem, kde Barokní orchestr Pražské konzervatoře, pod vedením Jakuba Kydlíčka, provede majestátní Magnificat D-dur a Velikonoční oratorium. Doprovodí ho sólisté Michaela Popik-Kuštěková (soprán), Jolana Slavíková (soprán), Markéta Cukrová (alt), Jaroslav Březina (tenor), Jiří Miroslav Procházka (bas) a legenda mezi českými sbory Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Markem Vorlíčkem.

Koncerty se konají i v barokním kostele nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu, v Bazilice svaté Markéty a dalších prostorech Břevnovského kláštera, odsvěceném kostele svatých Šimona a Judy, v Lichtenštejnském paláci nebo v již zmíněném Chrámu Matky Boží před Týnem. Všechny podrobnosti naleznete na bachforall.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám