Hlavní obsah

Audiovizuální průmysl chybí v programu COVID-Kultura II

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavřená kina, plně zastavená distribuce hraných, animovaných i dokumentárních filmů nebo zrušené filmové festivaly a úplné stopnutí na to navázaných činností. Takové jsou dopady nových opatření proti šíření koronaviru na audiovizuální průmysl.

Foto: Novinky

Kina dnes zejí prázdnotou.

Článek

Asociace producentů v audiovizi (APA), Asociace provozovatelů kin (APK) a Asociace animovaného filmu (ASAF) spolu se zástupci distributorů zaslaly Právu prohlášení, v němž uvádějí, že tato opatření chápou, ale jsou v šoku z toho, že podle jejich informací vypadl celý audiovizuální průmysl a jeho podpora z nově připraveného programu COVID–Kultura II.

„Program COVID-Kultura II. nabízí řešení, alespoň částečnou kompenzaci a možnost restartu,“ říká předseda představenstva APA Vratislav Šlajer. „Námi odhadovaná výše podpory z programu 60 až 80 milionů korun směřující ke kinařům, distributorům, producentům a tvůrcům pomůže udržet a restartovat obrat průmyslu s obratem deset až patnáct miliard. Málokterý kulturní kreativní průmysl má takovou efektivitu vložených investic jako audiovize.“

„APA a další organizace apelují a žádají zástupce ministerstva průmyslu a obchodu o zařazení audiovize do programu COVID-Kultura II., aby nedošlo k diskriminaci sektoru, proti které je potřeba se bránit. Prosba zástupců APA je určena celé vládě, respektive těm, kteří o existenci lidí z tohoto specializovaného a běžně velmi dobře prosperujícího oboru audiovize rozhodují,“ uvádí se v prohlášení.

O tom, že audiovize se jako kreativní průmysl v posledních letech vyvíjela úspěšně, svědčí to, že dosahovala celkového objemu 30 miliard ročně. Kromě uzavřených kin či stopnutí distribuce jednotlivých filmů, je nyní téměř pozastaven i vznik mezinárodních projektů, které kromě příjmů do státního rozpočtu přinášejí i popularitu České republice v zahraničí. Během první vlny pandemie APA odhadovala celkový pokles výroby ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborů na 75 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám