Hlavní obsah

Audioknihy: Maigret, Werich, Dostojevský i Goldflam

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezi novými audioknihami najdete detektivky s komisařem Maigretem, povídání Jana Wericha nebo pohádky Arnošta Goldflama pro Světlušku.

Foto: Repro z bookletu CD V+W: Vídeň 1971 – Montreal 1977

Werich a Voskovec ve Vídni roku 1971

Článek

Georges Simenon: 4x komisař Maigret (potřetí)

Na CD vychází závěrečná série případů komisaře Maigreta s Rudolfem Hrušínským v titulní roli. Hrají také Vladimír Brabec, Jiří Adamíra, Ilja Racek, Jaroslava Adamová, Blanka Bohdanová, Jorga Kotrbová, Jiří Vala, Vlastimil Hašek, Věra Kubánková, Miluše Šplechtová a Karolína Slunéčková.

Georges Simenon napsal obrovské množství děl, ale lidé si dnes pamatují hlavně detektivky s komisařem Maigretem. V roce 1930 vydal první knihu s tímto hrdinou. Dobrácký komisař s vizáží usedlého Pařížana a náklonností k dobrému jídlu i voňavé dýmce se záhy stal oblíbeným hrdinou mnoha čtenářů a Simenon ho oživil celkem v 84 románech a 136 povídkách. Poslední příběh s komisařem Maigretem publikoval v roce 1972, jmenoval se Maigret a pan Charles.

Jan Werich: Velké maličkosti

Další z řady CD se zvukovými záznamy, vystoupení Jana Wericha před rozhlasovým mikrofonem nazvané příznačně Velké maličkosti, shrnuje zatím opomíjené snímky, které na CD vycházejí vůbec poprvé. S Janem Werichem se vypravíme do jeho bytu na Kampě, ale i do Paříže poloviny šedesátých let, na Londýn a New York vzpomíná Jan Werich v unikátním rozhovoru anglicky.

Slavný muzikál Divotvorný hrnec a také poslední spolupráci V + W na jevišti v divadle ve Vodičkově ulici připomíná neznámá – a Werichem opět aktualizovaná - verze vyprávění vodníka Čochtana a vánoční příspěvky Jana Wericha do rozhlasového vysílání zastupují v novém výběru jednak netradiční vánoční povídka a také setkání s pionýry. Velmi emotivní je Werichův vzpomínkový portrét básníka Vítězslava Nezvala nebo Jiřího Šlitra.

Arnošt Goldflam O nepotřebných věcech - dobročinné CD pro Světlušku

Nadační fond Českého rozhlasu a jeho sbírka Světluška vydávají pohádky od Arnošta Goldflama nejen pro děti. Audiopohádky mohou potěšit i nevidomé, kterým Světluška pomáhá. Přispívá na speciální pomůcky, které „mluví“, nebo mají hmatový displej, na psí vodící pomocníky, na osobní asistenty dětem atd.

Fjodor Michajlovič Dostojevský: Bratři Karamazovi

Fjodor Michajlovič Dostojevský dokončil knihu Bratři Karamazovi v roce 1880. Naplnit úmysl a rozvinout další osudy titulních hrdinů do rozsáhlé epopeje mu znemožnila o rok později smrt. Přesto lze tento dvoudílný román považovat za vyvrcholení jeho díla.

V audio verzi hrají Ladislav Frej, Jan Hartl, František Němec, Josef Somr, Marta Vančurová, Jiří Čapka, Dana Syslová či Petr Haničinec.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám